Tölts le bármit a Firefox-szal!

| kategória: tech | téma: , , |

A cím csak egy nagyon kicsit visz félre, teljes valójában azonban viszonylag hülyén hangzana: tölts le nagyon sok formátumba konvertálva szinte bármilyen médiafájlt vagy dokumentumot egy Firefox-kiegészítő segítségével – merthogy erről van szó.

A Media Converter nevű Firefox kiterjesztésre nyugodtan használhatjuk a zseniális jelzőt. Azokon az oldalakon, ahol a címsáv mellett elhelyezkedő origami-benyomást keltő ikon bekékül, már nyertünk. Az adott oldalon lévő videót ugyanis 11 videóformátum (3g2, 3gp, avi, flv, m4v, mkv, mov, mp4, mpg, psp, wmv) vagy 3 hangformátum (mp3, wav, ogg) valamelyikébe menthetjük le minden egyéb szoftver nélkül. A létrejövő videó-, illetve audiófájl mindenféle jellemzőjét (felbontás, bitráta, stb.) módosíthatjuk, de egy egyszerű YouTube-os videóletöltésnél például igencsak megfelelő változatlanul hagyni mindent.

A felhasználói visszajelzések egy része egyébként éppen a YouTube-ot emeli ki: innen megfelelő minőségű videókkal játszva bővíthető például az mp3 gyűjtemény.

A dokumentumok közül a pdf, doc, odt, xls, ods, ppt, odp formátumokat kezeli oda-vissza a Converter. Ez például azoknak lehet nagy segítség, akik az egyre népszerűbb OpenOffice-os odt formátumban kapnak meg egy fájlt, de maguk csak Microsoft Office-szal rendelkeznek.

A Firefox-t nem használóknak is jó dolguk van, mert a Media Converter oldalán járva szintén elérhetik a kívánt hatást. Ráadásul letölthető asztali kliens is.

Az egész természetesen ingyenes, ami némi megkötéssel jár. A konvertálandó fájl mérete nem haladhatja meg a 100 megát (azt hiszem, ez egészen tartható korlát), napi 10 konvertálást végezhetünk, és csak a következő oldalakról: Blip.tv, Break.com, Dailymotion, LiveVideo, MetaCafe, MyVideo.de, Veoh és a YouTube – és persze saját gépről feltöltött fájlokat is. (Gyanítom, hogy a legnépszerűbb célpont a YouTube.)

Az ingyenes verzióval ellentétben a prémium felhasználók heti 4, havi 15 vagy évi 150 dollárért cserébe 2 GB tárhelyet is kapnak, valamint konvertálhatnak a Dumpalink.com, Kontraband.com, Lulu.tv, Putfile, SpikedHumor, Totallycrap.com, Vidilife, Vids.myspace.com, Vimeo és a Zippyvideos oldalakról csakúgy, mint az ingyenes verzióban lévőkről.