Letölthető a Google Chrome

| kategória: próba/tipp, web | téma: , |

A kifejezetten rövid, ám annál intenzívebb, pár napos (órás?) várakozás után megjelent a Google nyílt forráskódú böngészője, a Google Chrome.

Gmail, Calendar, GDocs, Reader, Picasa, Maps, Earth, Analytics, Blogger, AdSense- ha böngészőjével is akkora sikert arat a cég, mint a felsorolt szolgáltatásokkal, akkor mondhatják csak el igazán, hogy eljött már a Kánaán. Gyakorlatilag teljes lefedettséggel rendelkeznek a webes és azokkal összefüggő szolgáltatások területén.

A Google Chrome tehát már letölthető.

Letisztult és gyors

A legelső két szó, ami a böngésző indítása után eszembe jutott. A letisztultság egyszerűen nagyszerűséget jelent, a gyorsaság pedig pontosan azt, amire a megjelenés előtt mindenki nagyon kíváncsi volt. Én legalábbis biztosan; pont attól “féltem”, hogy ilyen téren a leginkább Firefox diktálta ütem nem nagyon tud majd újat mutatni a Google Chrome. Jelentem, tud.

Funckiók

Bár a nap folyamán több helyen is felmerült, hogy a böngésző sokat tanul vetélytársaitól, én ebben nem látok semmilyen szörnyűséget. Erről szól a verseny: melyik böngésző tudja az összes olyan funkciót nyújtani, mitn az összes többi plusz még egy kis ráadást. A Chrome ilyen téren máris sikeresnek mondható: a tabok, a kezelésük, a gyorshívó, a könyvjelzők – nekem legalábbis mind szépek és jók (talán szebbek és jobbak).

Összeomlasztani eddig nem sikerült a rendszert (nem készült rá úgy a Microsoft, mint a Firefox 3-ra?), de ha sikerül, akkor elvileg nem fog lefagyni az egész, csak az adott tabban jelentkezik majd az így lokalizált és elszeparált probléma.

A pornómódnak csúfolt, itt inkognitónak hívott böngészés is jól működik, lényege, hogy ne hagyjunk nyomot magunk után [a gépen], illetve a meglátogatott oldalak se hagyjanak. Az új ablakként megnyíló üzemmódra egy stilizált detektív figyelmeztet a bal felső sarokban.

Úton az operációs rendszer felé

“A webes alkalmazások a böngésző megnyitása nélkül is használhatók” – ez az a mondat, ami pedig alapot ad arra a feltételezésre, hogy a Google középtávú terveiben egyátlalán nem böngészőként, hanem operációs rendszerként szerepel a Chrome. (Mint ahogy nem is olyan régen elkezdődött az ilyen találgatás a Mozilla Aurora projektjével kapcsolatban is.)

A legnagyobb hiba

Az eddigi legnagyobb észlelt hiba az, hogy amikor mondjuk egy .doc fájl szerkesztése után böngészésre akarok váltani, akkor még a Firefox ikont keresem a tálcán. (Illetve, ha keresni akarok, akkor a címsáv jobb felső sarkába indul először a kezem.) De ha továbbra is ezt nyújtja a Chrome, mint most, akkor már nem sokáig fogok más ikont keresni.