Chrome-kritika-kritika

| kategória: médiailag, próba/tipp | téma: , |

Nehéz helyzetben vannak az újságok olyankor, amikor elemzőbb jelleggel akarnak írni egy témában, amely túlzott mélységben csak a szaklapok olvasóit érdekelheti.

A megvalósításban vannak különbségek: a HVG ilyen témájú cikkei rendszeresen körön belülieknek és kívülieknek is érdekesen íródnak, miközben a Figyelő Infotech rovata a tech-újságírásról szóló könyvek “hogyan ne…” című fejezeteinek egyikében szolgálhatna remek illusztrációként.

Az utóbbi mintához illeszkedik a Népszabadság Online Google Chrome-ról megjelent írása.

A webes dolgokban – szakmai körökben köztudottan – még nem túl erős NOL-on vezető helyen volt a cikk, ez máris felkeltette mind érdeklődésemet, mind egészséges gyanakvásomat. Sajnos csak az utóbbi elégült ki.

Az írás maga

Az igazi különbség abban mutatkozik meg, amikor keresünk: elegendő a címsorba írni a keresett kifejezést – noha hozzá kell tenni, hogy erre más böngésző is képes már – s ha nem webcímet írunk be, azonnal és gyorsan kiadja a keresési találatokat. 

A mondatnak egyrészt nincsen semmilyen előzménye (mihez képest igazi különbség?), másrészt a közepe már át is húzza az elejét: ez abszolút nem különbség, hiszen más böngésző is tudja. (Sőt, lassan ez már úgy merül fel: egyáltalán melyik nem tudja!?)

Az igazi flash azonban néhány weblap megnyitása és bezárása után mutatkozik meg.

Kissé erőltetett lazaság, az előzmények olvasása után kissé váratlanul.

…idáig azt sem tapasztaltam, hogy stabilabb lenne a rendszer: lévén a többlapos-füles böngészést eddig is tudták a programok legújabb verziói, viszont még nem sikerült lefagyasztanom egyetlen webhelyet sem, annak ellenére, hogy…

Ehh, ehh, ehh – hogy teljesen őszinte legyek. A Google Chrome újszerűsége nem is abban rejlik, hogy tudja a többfüles böngészést. Hanem abban, hogy a tabok, azaz a fülek külön rendszerfolyamatként futnak, ami pedig azért jó, mert attól, hogy az egyik lefagy (és bezárjuk), a többi fül még vígan működik tovább. Ennél jobban szinte egyik funkciója/tulajdonsága sem volt kihangsúlyozva a böngészőnek.

Tessék írás előtt mindig olvasni.