Húzd meg a ravaszt!

| kategória: médiailag, próba/tipp | téma: |

Nem gondolom, hogy az erőszakot médiailag el kellene hallgatni. Sőt a balesetekről is be kell számolni. Merthogy néhányan éppen egy-egy ilyen anyag megnézése után döntenek úgy, hogy bekapcsolják a biztonsági övet. Még az is lehet, hogy csak egy hétig tart a sokkterápia hatása, de legalább így is egy héttel több esélyt adtak maguknak és családjuknak.

De mindennek megvan a maga helye. A társadalmi célú hirdetéseken és dokumentumfilmeken kívül erre a Kékfény való meg anno a Kriminális volt. A híradók klasszikusan nem erre valók. Főleg nem annyira, amennyire mondjuk az RTL Klub erre használja hírműsorait.

Mit csinálnak a kereskedelmi híradók? Jó sokszor és jó hosszasan bemutatják a gyilkos diák világhálóra fölpakolt filmecskéjét, amelyben látványosan lövöldöz, és megfenyegeti a világot. Majd előkaparnak néhány korábbi hasonló esetet, és levetítik az elkövetők “Welcome!” moziját, hozzátéve: Magyarországon még nem történt hasonló eset. Egyszerűbb lenne, ha azt mondanák: te lehetsz az első! Fiatal vagy? Reménytelen az életed? Mindenki lúzernek tart? Csak egy pisztoly kell, és akár egy egész hétre tiéd lehet a nyilvánosság! No, meg úttörőként, műfajteremtőként a tankönyvek apró betűs fejezete is.

Magyar iskolában is számíthatunk vérengzésre – írta néhány nappal a finn esetet követően a Zóna.hu. Lassan tényleg összehozzák a kollégák.

via heti válasz