Mobil-e vagy?

| kategória: mobil, web | téma: , |

A napokban olvastam a CAWI blogon, hogy talán még nem érdemes mobilra fejleszteni. Az ok is elég meggyőző.

A több mint tíz ezres lakossági, közel tíz ezres vállalati és a kliens panelen a  kitöltéseket tekintve eddig mindösszesen egyvalaki nyitotta meg bizonyosan mobil készülékről a kérdőívünket.

Ma pedig a Magyar Operán boncolgatja karaj, hogy miért is érdemes fejlesztésünket Operán is tesztelni.

Az Opera Mini és az Opera Mobile ugyanazt a Presto megjelenítő motort használja, mint az asztali Opera, így ha egyszerűen akarsz meggyőződni arról, hogy az oldalad jól jelenik majd meg a mobilokon is, akkor teszteld Operában.

És akkor talán el is érkeztünk ahhoz, ami a jövő (legyen az akár a Microsoft, akár a Mozilla, netán a Google vagy éppen az Opera jövője), nevezzük talán úgy: multiplatformos böngésző. Tehát nem egynek a többféle kiadása, hanem gyakorlatilag is egy.

Mivel egyre többen használjuk mobilunkat is netezésre, és egyre természetesebb annak igénye, hogy a buszon ülve is ugyanúgy (az ugyanúgy szó minden értelmében) megkapjuk kedvenc oldalainkat, mint az íróasztalnál, így egyre jobban örülnénk egy olyan böngészőnek, amelyiket elég lenne egyszer megszokjunk. Ennek felhasználói oldalról az az előnye, hogy nem kell többféle logikára ráálljon az agyunk (és a kezünk), fejlesztői oldalról pedig éppen az, hogy nem kell eggyel több felé figyelni a fejlesztéskor.

Az Opera Mini és az asztali Opera pedig – szerintem – láthatótan összefelé tart, és a két egyenes nem csak a végtelenben fog találkozni. Csak úgy, ahogy a Google egyenesei.