Egyterű iroda: 8 tipp a túléléshez

| kategória: Egyéb | téma: |

Bár a dolgozók többsége valószínűleg az ajtóval zárható, különálló irodák híve, világszerte bevett gyakorlat az egyterű irodák kialakítása. Az osztatlan irodatér előnyei nyilvánvalóak: az egyterű elrendezés gazdaságos, javítja a dolgozók közötti kommunikációt és együttműködést, növeli a produktivitást.

A dolgozók számára ugyanakkor nehézséget jelenthet ebben a környezetben az összpontosítás – csörögnek a telefonok, a kollégák járkálnak és beszélgetnek, zörögnek a gépek. Ezeket a zavaró tényezőket pedig nehéz kiiktatni.

1. Csökkentsd a zajt! Ne használj kihangosítót, és ne játssz le mindenféle hangot PC-den kollégáid megkérdezése nélkül. Sokkal praktikusabb, ha a podcastok vagy videók meghallgatásához fülhallgatót használsz, ha pedig muszáj kihangosítani a hívást, vagy konferenciahíváson veszel részt, keress inkább egy üres tárgyalót, vagy más zárt helyet. Ne feledkezz meg róla, hogy mások is hallják hívásait. Próbálj halkan beszélni.

2. Kezeld okosan a telefont! Az egyterű irodában az asztali és mobiltelefonok csörgése a leggyakoribb zajforrás. Halkítsd le az asztali telefont, és próbáld felvenni a kagylót legkésőbb a harmadik csöngetésre. Mobiltelefonodon válassz diszkrét csengőhangot. Ha hosszabb időre távozol íróasztaltól, irányítsd közvetlenül üzenetrögzítőre a telefont, ha van rá lehetőség.

3. Tarts rendet íróasztalodon! Távolítsd el a felesleges papírlapokat és ne tárolj szemetet íróasztalodon. A rendezett íróasztal professzionálisabb benyomást kelt, segíti a munkaszervezést és javítja a hatékonyságot is.

4. Ne tarts megbeszéléseket az íróasztalodnál! Ha valakivel pár percnél többet beszélgetsz az asztalnál, menjetek át inkább egy tárgyalóba vagy a büfébe.

5. Töröld a feleslegessé vált tárgyalófoglalásokat! Az egyterű irodákban gyakran korlátozott erőforrás a tárgyaló. Ha törölnek vagy elhalasztanak egy tárgyalást, a foglalást is töröld vagy módosítsd, hogy mások igénybe vehessék a felszabadult tárgyalót.

6. Ne sétálj át mások munkaterületén! Ha lehet, használd inkább az előtereket és a folyosókat közlekedésre.

7. Csökkentsd a zavaró hatást! A fülhallgató használatával kevésbé zavar másokat, ráadásul te is jobban kizárhatod az irodai zajt. Hallgass zenét, vagy használd az ingyenes SimplyNoise fehérzaj-generátort a zajok elfedésére.

8. Válassz csendes irodagépeket! A nyomtatók, másológépek, faxok és más irodagépek jelentős zajt kelthetnek.

(HP)