Megérkezett a mobilos Gmail 2.0

| kategória: mobil | téma: | 6 hozzászólás

A Gmail 2.0 verziószámot kapott mobil alkalmazása megérdemli a számát, hiszen valóban nagy előrelépés történt.

Aki nem tudná miről van szó: a http://m.google.com/mail címet a telefon böngészőjébe írva letölthető egy olyan alkalmazás, amely minden Java-képes telefonon működik (egy ideje szinte csak ilyenek kerülnek már piacra), és a Gmail-fiókunkhoz biztosít teljeskörű hozzáférést.

Telepítés előtt…

Amikor megláttam, hogy itt a frissítés, nagyon kíváncsivá tett: vajon miket tudtak csiszolni az amúgy sem rossz programon.

Az első telepítési kísérlet viszonylagos kudarccal zárult. Nem töröltem a korábbi Gmail-alkalmazást, csak azt választottam, hogy igen, upgrade. Ez aztán abban nyilvánult meg, hogy bár látszólag frissült a szoftver, igazából semmi nem történt. Szóval aki már használja, az előbb inkább szedje le a régit.

Több nyelv, több fiók

Ami legelőször feltűnt: a program magyar (is, merthogy összesen 35 nyelven működik).

A másik, az előbbinél már jóval hasznosabb dolog az, hogy a program több fiókot is képes szimultán kezelni. Ez számomra azért felettébb jó, mert a céges Google Apps-szel működtetett fiókomhoz korábban egy másik mobilos G-alkalmazás segítségével férhettem csak hozzá, így ki-be kellett lépegetni a váltáshoz. Most ez egyszerűen megoldható: menü, fiókok, és már lehet is váltani. Természetesen több “sima” Gmailes fiók kezelésére is lehetőség van.

Harmadik típusú találkozások

Kipróbáltam a küldést is, két tapasztalatról tudok beszámolni. A saját fiókomból küldtem a céges címemre, így a “Saját mobilkészülékemről küldve” feliratot is odabiggyesztette a Gmail a levél végére. A másik viszont: a levél nem csak a céges, de a saját fiókomba is megérkezett.

A furcsaság ellenére azt mondom: az alkalmazás fejlődött, és ami édes, lenyelik.