Re: Megélni a vidékiséget

| kategória: médiailag, web | téma: |

A (leginkább nyomokban létező) vidéki (valódi) médiáról elmélkedett Konrád. Van olyan szempont a posztjában, ami mindenképp továbbgondolásra érdemes.

Érdemes megnézni, hány budapesti központú weboldal veszi komolyan a vidéket. Ha nincs kötelező gyakorlata, akkor szinte senki.

Nos, ha jobban belegondolunk, ebben igazából semmi különös vagy elítélendő nincsen. Mármint logikailag. És pont ez a logika az, amire nagyon vigyázni kell, amikor majd a “három nagyból” kettő elkezd vidékre lépegetni (online).

Ha Demszky felújíttat kétszer három kilométer utat, az érdekes minden fővárosi központú médiumban, de mondjuk egy békéscsabai milliós visszaélés maximum egy rövidhírt ér meg. (Persze adott feltételek mellett nem is szabad többet megérjen.) Utóbbi ugyanis csak annak az 3-400 ezer embernek érdekes, akit legalábbis közéletileg érint. Annak viszont legalább annyira az lenne, mint országosan a Zuschlag-per.

Emiatt erős a gyanúm, hogy igazi vidéki online-t csak autonóm régiós főszerkesztőséggel és megyei szerkesztőségekkel lehet csinálni. Merthogy helyi szintre kell levetíteni a “fennálló rendet”: a jegyző meg a polgármester nem más, mint a “miniszterelnök” és a “házelnök”.

Nem szabad beleesni abba a hibába, hogy csak ikszmegye.főlap.hu-szerű mutációkba Budapesten leválogatják a beküldött cikkeket és az MTI-híreket. A tulajdonos persze lehet budapesti, de itt be is fejeztük. A nagy lapoknak be kell vásárolni. Portfóliót kell építeni. Régiónként építve, az emberek felkutatását is vidéki gárdára bízva.

Pestről egészen máshogy látszik minden: jobbnak. A vidéki média csak laposnak látszik. Pedig igazából szinte nem is létezik.

És még valami: az eredmények mérése. A látogatottságot természetesen a megye/régió lakosságához kell mérni. De az arányosság nem egyenes. A helyi online-on nem fog senki postafiókot nyitni és nem fog indafonálni, úgyhogy a kapcsolódó szolgáltatások által behozott látogatókat le kell vonni az országos portálok látogatóinak számából, majd ezután kell arányosítani.

Röviden, és Konrád szavaival élve: ezt tényleg meg kell élni.