Mit bizonyít a Wikipédia?

| kategória: szociál, web | téma: , , |

A mai wikipédistatalálkozó apropóján közöl a Népszabadság egy cikket. A minden korosztályt lefedni akarást tükröző, beavatottaknak kissé bénán hangzó “Szombaton Győrben találkoznak a net-Révai szerkesztői” alcímet követő ismeretterjesztés után a cikk Stephen Colbert amerikai humorista 2006-os wikihackjének bemutatásával zár.

Colbert késő esti műsorában az afrikai elefántok példáján mutatta be a honlap „alternatív tudásbázisát”. Nézőit felszólította arra, hogy a nagytestű állatról szóló angol szócikkbe írják bele azt az állítást, miszerint az elefántok száma az elmúlt hat hónapban megháromszorozódott a fekete kontinensen. A rajongótábor nem habozott, így pillanatok alatt eluralta a világhálót az állatvédőket mélyen felháborító álinformáció. Hiába javították azonban a Wikipedia oldalát, nem bírtak el a milliós nézősereggel.

Bár ez, ugye, csak amolyan médiahack, az nyilvánvaló, hogy komolynak szánt üzenete is van. Ez pedig nem más, mint a Wikipédia és a közösségi tartalomszerkesztés gyengesége, illetve az erre való rámutatás.

Nem tagadva, hogy a világon létező oly sok rendszerhez hasonlóan a közösségi modell sem tökéletes, azért azt hozzátenném, hogy szerintem Colbert kísérlete semmi más nem bizonyít, minthogy elegendő hülyével a hátad mögött bármit el tudsz érni. De hát ezt eddig is tudtuk.