Pénz a blogból a pénzből a blogról

| kategória: web | téma: |

Ugye ismertek olyan blogokat, melyek arra tanítanak, hogy hogyan blogoljatok?

Nem vagyok híve a nagy politikai korrektségnek. Ugyanis, ha píszí vagy, éppen a lényeg sikkad el: nincs azzal semmi baj, ha valaki kövér, de attól még igenis kövér, nem pedig molett. Jelen esetben viszont direkt nem fogok sem linkelni, sem megnevezni egyetlen olyan blogot sem, amelyről beszélek. Mert ha igazságos akarnék lenni, akkor annyit kellene linkeljek-megnevezzek, hogy csak abból állna a poszt.

De nem abból fog. Inkább azokról a tulajdonképpen érdekes blogokról lesz szó, melyek Münchhausen báróhoz hasonlítanak, aki a mocsárból saját hajánál fogva húzta ki magát.

Ezekben a – külföldi és magyar – blogokban a tartalom 90 százalékát olyan anyag alkotja, amely arról szól, hogy hogyan kell blogolni. Nem ritkán a különféle csekkeket, AdSense-es egyéb kimutatásokat is prezentálnak, hogy igen, ők már ennyit meg annyit kerestek a blogjukból, és most töltsd le ez az e-bookot ingyen, a másik videósorozatot meg csak 2000 forintért, és majd te is hozod a pénzt a blogodba. Merthogy ők ezt a saját példájukon keresztül bemutatják, egyben igazolják is.

Na, igen, csakhogy: ha éppen arról szól a blog, hogy így-úgy kell jól blogolni (?!), és ilyen meg olyan módszerekkel pénzt belapátolni… és ha te is ezt követed, akkor majd te is belapátolod… nos, akkor ebből az következik, hogy – a recept alapján – leginkább neked is akkor lesz majd pénzed a blogból, ha te is arról blogolsz, hogy hogyan kellene másoknak blogolni.

Quo vadis, blogszféra?