Az európai jogalkotók és a webes társadalom közelítése

| kategória: web | |

Herczog Edit EP-honanyától érkezett egy megszokottan képviselős közlemény, amelyben az Európában is igen mély digitális szakadék felszámolása szükségességének néhány szavas üzenetét fejti ki jó sok mondatban, a Digitális Világ 2025 konferencia kapcsán. Az utolsó gondolat kicsit mégis felüdítő: webről lemaradt gyermekekként tekint saját kollégáira is.

Ebben a folyamatban az a legfontosabb, hogy folyamatosan közelítsük egymáshoz a gyakran még nem internetes fejjel gondolkodó törvényhozás, és a már az internet korába született „internetes őslakók” elképzeléseit.

Na, igen, ez talán fontosabb feladat, mint az iskolatej-szerű akciók és színes, internetről szóló prezentációk mutogatása a nyugdíjasklubokban. Gyanítom, hogy az utóbbi évszázad jogi felfogásával nem lehet majd rendesen szabályozni a webet, sőt nem is biztos, hogy kell.

A képviselőnő szerint az internetes társadalomnak és a technológiák birtokosainak mindent meg kell tenniük a lemaradó rétegek bevonásáért, és ezzel már nem a jogalkotókra utal. Ez viszont egy jókora hülyeség. Nem hinném, hogy elvárható lenne (vagy lett volna) a tévénézőktől, hogy bátorítsák a tévét nem nézőket.

Erőltetni sem kell, ha valaki nem látja be, hogy miért jó neki, ha az Ügyfélkaput használja az okmányirodába besétálás helyett, akkor az sétáljon csak nyugodtan. Amúgy meg 2025-re az ilyesféle problémák nagyobb része “természetes úton” is megoldódik. De sok EU-s pénzt lehet majd addig is ilyen címen felvenni.