Mobilnet: ne kösd 2 évre!

| kategória: mobil, próba/tipp | téma: , , , , |

Az éppen kirobbanóban lévő Vodafone-ügy, a T-Mobile napokon belül érkező korlátlan mobilinternet opciója, valamint a közelgő karácsonyi őrület kapcsán nem árt elgondolkodni azon, hogy melyik szolgáltatóhoz merjünk szerződni, mire és mennyi időre.

2 évre egyik mobilnet-csomagra sem éri meg hűséget fogadni. Akkor sem, ha ingyen van a modem és akkor sem, ha ajándékba adnak egy pendrájvot.

Hogy miért? Nos, a T-Mobile-nál például 2 éve az 1 GB forgalmat engedő Net 1000 csomag havidíja 9590 forint volt, míg a 2008 decemberében bevezetendő opcióval 7 ezer forintért már (majdnem) korlátlanul netezhetünk.

Korábban persze emelgették a csomagokban lévő leforgalmazható adatmennyiséget, de könnyű belátni, hogy a további versenyben – mivel mindhárom szolgáltató ad már korlátlan csomagot – az adatmennyiséget már nem növelhetik, csak az árat csökkenthetik.

Tehát egyáltalán nem szerencsés most megfogadni, hogy 2 évig kifizetünk havi 7 ezer forintot (T-Mobile), de még azt sem, hogy 6 ezret (Vodafone). Még akkor sem, ha nagy piros betűkkel szólnak, hogy fél évig a felét kell csak fizetni, hiszen utána másfél évig nemhogy szolgáltatót nem válthat az ügyfél, de valószínűleg akkor is 6-7 ezret kell majd fizessen, amikor az új ügyfelek már ugyanazt havi (3-)4-5 ezerért kapják.

Feltéve, hogy azért mégis akarjuk azt a mobilnetet, ráadásul a modemért sem akarunk fizetni, egyetlen lehetőségünk marad, mely csak 1 évre köti meg a kezünket: a Pannon Internet Éjjel-Nappal csomagja.

Én úgy gondolom, hogy 2009 karácsonyára bevezetik majd a valóban korlátlan csomagokat, melyekkel torrentezni is lehet, és azokat helyezik majd el a mostani, 6-7 ezer forintos kategóriában. A jelenlegi “korlátlan” mobilnet-árak szerintem 3-4 ezer körül mozognak majd.