Államosított a Facebook

| kategória: szociál, web | téma: , |

A februárban módosított felhasználási feltételekben vett észre egy kis érdekességet a Consumerist. Az új szabályok szerint minden, amit valaki valaha feltölt a Facebookra, az a Facebooké is marad még akkor is, ha az ember törli az elemet, netán törli a teljes felhasználót.

A szájt új szabályzata annyira teljes jogkört ad magának, hogy a Facebook akár a továbblicenszelésről is szabadon dönthet.

A hír eddig, és akkor egy kis elmélkedés: ha a Facebook minden jogot megszerez a felhasználó által feltöltött tartalomra, akkor vajon mi a helyzet visszaélések esetén? Teszem azt, valaki pedofil képeket töltöget föl, majd ezek az adminok figyelmét elkerülve fent is maradnak mondjuk 2-3 hónapig. Úgy lenne logikus, hogy ilyenkor ne csak a felhasználót büntessék, hanem a jogok és kötelességek általános együttjárását figyelembe véve a Facebookot is, hiszen ő is korlátlanul “birtokolta” a pedofil tartalmat.

A kevésbé elborult kérdés az, hogy miután egyszer visszavonok pl. egy képet a nyilvánosság elől, akkor a Facebook miért használhatja azt továbbra is teljesen nyugodtan?

Mondjuk felőlem azt a képemet használják, amelyiket akarják (nem hiszem, hogy akarnák), engem inkább az elborultabb példa által felvetett dolgok zavarnak. Milyen dolog már, ha a korlátlan jog mellé egy gyufafejnyi felelősséget sem vesznek magukra?

[Update: Mark Zuckerberg reakciója a Consumerist felvetéseire]