A zeneipar (halála) és a letöltéskultúra

| kategória: trend, web | téma: | 13 hozzászólás

Szerintem az a nagy baj a zeneipar jelentős részével, hogy kifele hárítanak és agonizálnak. A kiadóktól és előadóktól folyamatosan halljuk a világvége-kiáltásokat: ez így nem megy sokáig tovább, vége a zenei kultúrának, stb. A kétezres évek elején körülbelül hatmilliárd forint bevétele volt a MAHASZ-nak és a köré épülő lemezcégeknek. Ez az összeg mára kétmilliárd körülire olvadt és folyamatosan csökken.

Eddig a tények, amelyre valamilyen módon (és persze nem magyarországi, hanem nemzetközi szinten) reagálnia kellene valamit a zeneiparnak. De a helyzethez kellene alkalmazkodni, nem pedig kéthetente elmondani, hogy rossz a helyzet, mert attól semmi nem lesz más, jobb meg főleg nem. Lovasi András vonatkozó zoomos interjúja szerint ha nem változnak a dolgok, akkor néhány éven belül megszűnhet a magyar lemezkiadó-ipar.

A zeneipar nagy része problémáiért a letöltéskultúrát okolja, ám arra egy pillanatig sem gondol, hogy ha az Al-Quaida nem próbálkozik az internet összeomlásával, akkor a SONY Music Entertainment Hungary Kft-nek sem fog sikerülni. A web marad, a letöltéskultúra marad. Nem véletlenül nem próbál – Kínán kívül – senki komolyabban nekimenni törvényekkel sem. Ugyanis nincs értelme szabályozni a szabályozhatatlant. Ami pedig már megtörtént, az megtörtént, kár visszasírni azt az időt, amikor még nem volt internet.

3-5 ezer forintért nem sokan vesznek meg egy zenei cd-t. Én például egyáltalán nem, énekeljen rajta bárki bármit. És – Lovasi Andrással ellentétben – nem gondolom, hogy ez a kultúra halálát jelentené, mert nem gondolom, hogy a kultúra egyenlő a profittal.