Marx és a Google

| kategória: médiailag, web | téma: | 1 komment

A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület, és technika megvásárlására fogják buzdítani. Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak. A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt államosítva lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus születéséhez vezet. Karl Marx, 1867

Az imént kaptam ezt az idézetet. Lehet, hogy túlságosan is a Google-kor gyermeke vagyok (bár gyerekkoromban leginkább a bélyeggyűjtés érdekelt, nem a keresők), de teljesen természetes volt, hogy az első mondatára rákeresek, még mielőtt nagyközönség előtt terjeszteném. Az első találat máris az UrbanLegends volt, ahol elég rövid úton levezetik, hogy ezt az idézetet a politikai szatírákat és kamu híreket közlő News Mutinity című weboldal jelentette meg. (Melynek mottója egyébként: Satire for the wise. News for the dumb.)

Hozzászólásokban, fórumokban is kering, olyannyira, hogy valaki még orosz változatot is kreált neki (bár lehet, hogy ez teljesen nem ezt jelenti).

капитала будут стимулировать рабочий класс покупать все больше и больше дорогих товаров, зданий и техники. Толкая их тем самым для того, чтобы они брали все более дорогие кредиты, до тех пор, пока кредиты не станут невыплачиваемыми. Невыплачиваемые кредиты ведут к банкротству банков, которые будут национализированы государством, что в итоге и приведет к возникновению коммунизма.
К. Маркс, 1867г

No, nem baj, gondolhatnánk, mert hát egy bármilyen kis újságíró és/vagy szerkesztő legalább idézeteknél rányom a Google-re. Ehhez képest, az UL gyűjtése szerint az idézetet A nap mondatai rovatában közölte le a Napi Ász, olvasói levélben a Népszava és az m1-en is Juszt László, a TV ügyvédje.

Azon gondolkozok, hogy mennyire hasznos pollner magyarított sorozata, leckék az online újságírásról. De hopp, rögtön eszembe is jut: aki nem csekkol kapásból egy ilyen idézetet keresővel, az egészen biztosan nem olvas online újságírásról (is) szóló blogokat. (Vagy egyáltalán: blogokat.)

PS: mindeközben úgy harangozzák be az Esti Showdert, hogy “médiatörténelem”, hiszen benne lesz a tv2 egy sztárja az RTL egy műsorában. Remélem, értjük, hogy ez az utóirat hogyan kapcsolódik a poszthoz.