Bízol bennem?

| kategória: tech | téma: |

Az egyfunkciós SÜN!-tamagocsi hozzászólásai közt merült fel a téma: jó lenne-e, ha minden alkalmazáshoz mellékelnének forráskódot?

Azzal tökéletesen egyetértek, hogy a legnagyobb biztonsági kockázatot az ész nélkül működő júzer jelenti. De rögtön hozzá is tenném, hogy ezen _semmit_ nem segítene, ha mindennek ki lenne rakva a forráskódja, mert az átlagjúzer már ezt a mondatot sem érti, nemhogy magát a forráskódot.

Mint ahogy a boltban sem ellenőrzöd saját minilaborral minden kajáról, hogy fogyasztható-e, és milligrammra pontosan stimmel-e az összetevők című felsorolása, ugyanilyen nevetséges lenne – szerintem – ugyanezt alkalmazásoknál megtenni.

Megbízol bizonyos helyekben, amikről feltételezed, hogy nem tesznek eléd romlott kaját/alkalmazást. Aztán van olyan, hogy tévedsz, és belehalsz az ételmérgezésbe – ugyanígy megjelenhet egyszer még egy megbízhatónak tűnő gyártó/webszájt letöltései közt is egy fertőzött elem.

Mégis: ha nem lenne a mindennapokat segítő, ésszerű mértékben alkalmazott általánosítás, akkor kb. azzal telne el az egész nap, hogy a buszra felszállás előtt ellenőriznénk, rendben vannak-e a kerekei, vagy nem vágta-e el senki a fékvezetéket; az ebéd előtt elkérnénk az étterem vendégkönyvét: nem írta-e bele valaki tegnap óta, hogy romlott volt a második fogás; bevásárláskor gyorstesztet végeznénk minden élelmiszeren, majd lemérnénk, hogy valóban 480 gramm a savanyú uborkás üveg töltőtömege, vagy át akarnak vágni a mocskok 17 grammal; közben meg sietnénk haza, hogy még legyen időnk ellenőrizni az aznapi 2 letölteni kívánt program forráskódját.

Ha így lenne, akkor Vackornak a kettő bében már lenne programozási alapismeretek című tárgya, hetedikben már megkapná mindenki az élelmiszermérnöki diplomát, tizedikre pedig villany- és autószerelő oklevéllel is gazdagodnának a diákok.

De maradjunk talán inkább az ésszerű (!) általánosításoknál, ami miatt bár néha bajba kerülünk, de legalább gyakorlati dolgokról beszélhetünk. Az a júzer pedig, aki tűzfal és antivírus, valamint ész nélkül töltögeti le a hangulatjel-pakkokat, az megérdemli, hogy kettőből három vírusos legyen.