Nem lesz internetadó

| kategória: tech | téma: | 1 komment

A korábbi kormányzati szándékokkal ellentétes lépésre szánta el magát múlt héten az Oktatási és Kulturális Minisztérium: január 1-jével eltörlik a kulturális járulékot.

Internetadó

Amiért ez érdekes és amiért váratlan: tavaly még éppen kiterjeszteni szerették volna a kulturális termékek adóját, többek között az internet-, a mobiltartalom- és a digitális tévészolgáltatásokra. Akkor tömeges tiltakozás indult be a 0,8%-os járulék kiterjesztése ellen, melybe több távközlési-, kábel- és internetszolgáltató mellett a webes tartalomgyárak is beszálltak.

A tiltakozó nyilatkozatot támogatók között olyan nevek voltak, mint a Magyar Telekom, a UPC, az Internet Szolgáltatók Tanácsa, vagy a BME Információs Társadalom- és Trendkutató Központja. A civil tiltakozást segítő blog logója sok száz kisebb oldal mellet például az Index és az [origo] főoldalára is kikerült.

Az NKA most tudja meg, hogy az ötöslottó heti főnyereménye…

A kulturális járulék megszüntetése miatt kieső 8-9 milliárd forintot az ötöslottó játékadójának 90 százalékából pótolják majd. Hasonló modell működik Finnországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban is.

A szóban forgó pénzt egyébként a Nemzeti Kulturális Alap kapja. Az NKA saját meghatározása szerinti célja a nemzeti kulturális értékek létrehozása, megőrzése, valamint hazai és határon túli terjesztésének támogatása. A járulékot eddig nem csak könyvek és újságok, hanem például mobiltelefon, művirág és játékpisztoly után is meg kellett fizetni.