Elsötétítés vagy pénzbüntetés?

| kategória: médiailag | téma: , , , |

Múltkor az RTL Klubot, most pedig a TV2-t ítélte 12 órányi sötétségre az ORTT. A sötétítésen kívül a másik lehetőség a pénzbüntetés lenne. No, tényleg, melyik a jobb? Szerintem egyértelműen az elsötétítés.

Nézzük ugyanis az esetet, amikor mondjuk 6,5 milliót kap a kibeszélő show egyik adásáért valamelyik csatorna. Egy tavalyi Joshi Bharat például 6,5 milliót ért a TV2-nek. A képlet egyszerű: ha a show közvetlenül és közvetett hatásaival, a tévé imidzsének/brandjének erősítésével olyan hatással van a csatorna nézettségére, ami ennél több bevételt hoz, akkor máris megérte.

Az elsötétítés is mérhető pénzben, főleg 12 órányi. Az RTL szerint például nekik 100 millió forintos bevételkiesést okoz a büntetés. De van ám egy másik hatás is. Ha ugyanis valamelyik csatorna sokat (többet) van elsötétítve fél napokra, akkor esély kínálkozik arra, hogy a nézők – szerintem ezres-tízezres nagyságrendekben mérhető számú – egy része végignézi a másik tévén futó műsorokat, amik közül egy-kettő meg is tetszik neki. Ez viszont már nagyobb baj az éppen rendszeres sötétségét töltő csatornának.

És akkor itt jön képbe ismét a pénz, sajnos. Aki több pénzt nyom az ORTT-tagok és/vagy megfelelő politikusok zsebébe, az kevesebbet lesz órákig elsötétítve. Lehet, hogy most éppen az RTL nyomott, hogy legalább 1:1 legyen a meccs? Nem gondolom, hogy ez lenne, de az ORTT-t és a médiaviszonyokat figyelembe véve nem is zárnám ki.