Az okostelefon-korszakom vége?

| kategória: mobil, tech, trend | téma: , , , , |

Az iPad olyan, amilyen – ahogy az Apple is. Valakit érdekel, valakit nem. Azt viszont nem árt elismerni, hogy Steve Jobs tud valamit: határokat feszegetni. Legújabb forradalmával – merthogy mostanában évente legalább egy szokott lenni – is ezt teszi.

A laptop és az okostelefon közti rést eddig a netbook hivatott kitölteni. Párszor elgondolkoztam rajta, hogy mire is használnék egy netbookot, de valahogy sehogy nem tudok rájönni. Az alapvető problémám az vele, hogy szerintem semmilyen igazi pluszt nem ad a laptophoz képest. A netbook egy kicsi, fogyatékos laptop, mínusz egy kiló pedig nem ellensúlyozza az ergonómia-veszteséget.

Walt Mossberg, a Wall Street Journal újságírója szerint a netbook pozíciói mellett a laptop uralmát is veszélyeztetheti az iPad. Érdemes elolvasni az imént linkelt eredetit is, de röviden: Mossberg 10000+ karakterben annak lehetőségét vázolja fel benne, hogy az egeret leválthatja a multi-touch és a gesztusok, a laptopot pedig az iPad és társai. Akár.

Steve Jobs anno úgy mutatta be az iPadet, mint a laptop és az okosmobil közti űr betöltőjét. Valószínűleg ő is úgy érzi, hogy bár a netbook sikeres, de valahogy mégsem az igazi koncepció. Nekem úgy tűnik, azért, mert a netbook rossz oldalról közelíti meg ezt az egész “piaci rés” kérdéskört: a laptop felől.

Az iPad nem igazán a laptopom pozícióját veszélyezteti. (Mondom még egyszer: számomra, a saját használati szokásaimat figyelembe véve.) Annál jobban az okostelefonomét. Bár abban egyetértek Mossberggel, hogy az iPad inkább számítógép, de úgy gondolom, a mai csúcskategóriás okosmobilok is inkább számítógépek, mint telefonok.

Nagyon hasznos, hogy a mobilommal rengeteg mindent tudok csinálni, de nagyon kényelmetlen, hogy 3.2 colon. (És a 4 sem sokkal jobb.) Annyira nem praktikus, hogy bizonyos dolgokat – amiket funkcionális szinten el tudnék végezni – inkább egyáltalán nem is csinálok rajta, vele. Kicsi.

És akkor itt ez az iPad. Majdnem mindent tud, amit egy okosmobil, sőt. Igazából csak egyetlen kivétel van, amely a telefonálás tekintetében elég nagy hátrány: nem lehet vele telefonálni. Nem feltétlen funkcionalitásbéli probléma ez (lásd VoIP), inkább arról van szó, hogy baromi hülyén néznék ki egy fél laptoppal a fülemen.

Feltételezzük a következőt: vesz az ember egy iPadet. Hova teszi, hol hordja? Oké, zsebbe nem fér be, de kit érdekel? Nem kell neki túl nagy hely, akár még egy női kézitáskába is elvan, nemhogy valamilyen hátitáskában vagy elegánsabb darabban. Ha kicsit jobban belegondolok, majdnem bárhova kényelmesen magammal tudom vinni, ahová a mobilt is.

A telefonáláshoz pedig megteszi egy megbízható középkategóriás telefon is. Nekem ez a középmobil-iPad-laptop kombó sokkal praktikusabban hangzik, mint egy nagyonokosmobil-netbook-laptop, és sokkal realisztikusabban, mint egy laptop nélküli nagyonokosmobil-iPad páros. (A letámadásokat megelőzvén ismét kihangsúlyoznám: számomra, az én felhasználói szokásaimat kielégítve.)

Ez lenne az okostelefonok fejlesztésének és eladásainak eszement lendületét megtörő eszköz? Őszintén: fogalmam sincs, még nem is lehet. De kizárni sem tudom, személyes szinten legalábbis biztosan nem.