Smarter Cities – kreatívkodás egy intelligensebb városról

| kategória: web | téma: , , | 1 komment

Nem találsz parkolóhelyet? Hatékonyabban tudnád felhasználni az energiát otthon, ha online követhetnéd saját fogyasztásod?  Elvesztél a bürokrácia útvesztőjében? – ilyesmi kérdések mentén indult az IBM Smarter Cities névre hallgató videóversenye, melynek zsűrijébe engem is meghívtak.

Akinek eddig meséltem a Smarter Cities-ről, azok közül mindenki a “Na de például?” kérdéssel reagált. Mivel a részletes kiírást az IBM Hungary Facebook oldalán elolvashatjátok, én inkább ezzel a példáullal foglalkoznék, röviden bemutatva, hogy miért is nyitott mindenki előtt az intelligensebb városi élet lehetőségeit feszegető verseny.

Rengeteg információ vesz minket körül, melyek jelentős részét talán észre sem vesszük, vagy legalábbis nem használjuk semmire. A fő kérdés az, hogy a felénk áradó információmennyiség egy-egy részletét milyen módon tudnánk úgy feldolgozni, hogy egy picit tudatosabb/jobb/kényelmesebb legyen tőle az életünk.

És akkor egy konkrét ötletkezdemény. Praktikus lenne, ha – a sebességünket mutató táblákhoz hasonlóan a rendszámok alapján bemérve – a sofőr valószínűsített nyelvén lenne kiírva egy-egy jelekkel nem teljesen átadható fontosabb közlekedési információ. Ennek videós bemutatásához például semmi nagy dolog nem kellene, némi körítés mellett elég egy-egy külföldi rendszámú autó elhaladását mobillal felvenni, majd egy-egy aktuális nyelvre élőben vagy gépen átszerkesztett tábla képét rávágni. A videó kb. 0 forintból kihozható.

Az ötlet nem a legütősebb, de nem is azért született, hogy indulni lehessen vele. Arra pont jó, hogy mindenki értse: a pályázaton való induláshoz nem kell profi videósnak lenni és nem kell költeni a technikára. A téma kitalálásához szerintem elég végiggondolnia mindenkinek egy-egy hétköznapját, aztán egy ügyes ötlettel és okos kivitelezéssel néhány óra alatt összehozhat egy videót, amivel iPadet, Lenovo netbookot vagy Sony Ericsson Vivazt nyerhet. És ha már szóba került egy mobil: külön örülni fogunk azoknak a videóknak, amelyek telefonnal vagy webkamerával készültek – a hangsúly tényleg az ötleten és annak kreatív bemutatásán van.

A videókat/animációkat szeptember 19-ig várjuk a Smarter Cities facebookos oldalán. Utána lesz nagy csinnadratta, díjkiosztó, akármi, bármi.