Androidos élet 100 kB alatt

| kategória: mobil | téma: , | 7 hozzászólás

Használok néhány 100 kb alatti alkalmazást, melyek rácáfolnak arra, amit a telepítőfájl mérete láttán gondolhatnánk róluk.

Az egyik legfontosabb alkalmazás csak éppen-éppen fért be a mezőnybe a maga 95.45 kB-os méretével. A Green Powerrel az akkumulátor üzemidejét optimalizálhatjuk. Erre a célra korábban a JuiceDefendert használtam, de az a WiFi kezelését például csak fizetős változatban engedi, ráadásul elkezdett rendetlenkedni is: időnként kikapcsolta magát, így pedig nincs túl sok értelme. Szóval feature-ből eggyel kevesebb, bugból pedig eggyel több volt benne annál, mint ami nekem kellett, úgyhogy váltottam a Green Powerre. Ebben beállíthatjuk, hogy kezelje-e a WiFi-t és/vagy a 3G-t, melyik mennyi szünet után és mennyi időre legyen aktív. Vannak finomhangolási lehetőségek is, úgyhogy igazán nem lehet panaszunk rá, ingyen meg végképp ajándék.

A számomra második legfontosabb, a méret-ár-érték arányát tekintve viszont abszolút első app az Auto Ring. Rengeteg olyan helyzet van (pl. alvás), amikor bár lenémítjuk a telefonom, szeretnénk, ha néhány ember akkor is el tudna érni. No, éppen erre jó ez az alkalmazás, és nem is akárhogy, a fejlesztő tényleg mindenre gondolt. Beállíthatjuk például, hogy az alapból a bármikor kicsöngő listára pakolt hívók csak akkor csörögjenek ki, ha 5 percen belül már másodjára próbálnak meg elérni. Ez a “MISSED mode”, melyben természetesen mindkét érték – a perc és a hívásszám is – változtatható. A beállítások alkalmazhatók rezgő módra is, illetve azt is megadhatjuk, hogy a VIP listán lévő embereknek csak a hívásai, vagy az üzenetei is csipogjanak-e mindig. Számomra ez egy tipikus 5 csillagos alkalmazás.

Nem annyira hasznos, viszont 39 kB-os méretéhez képest igen szórakoztató (és addiktív) játék a ThrottleCopter. A kijelző megérintésével tudjuk szabályozni egy előre haladó helikopter magasságát, a pályán pedig hol lentebb, hol fentebb található egy akadály.

A teljes játék lényege ennyi, illetve még egy extra: a népakarat hatására a fejlesztő pakolt bele egy nagy közös highscore táblát is, úgyhogy összemérhetjük saját türelmünket másokéval. Ehhez egy másik alkalmazás, a ScoreNinja telepítésére lesz szükségünk, de egyébként csak önmagunk legjobbjával versenyezve is izgalmas a játék.

Coloroid

A másik apró, de jó játék az 55 kB-os Coloroid. Ez egy színes területfoglalós app, amelyben a bal fölső sarokban kezdünk, a játéktér négyzetei pedig 6 színű mozaikot alkotnak. Ha kiválasztjuk a kéket, akkor az aktív területünkkel közvetlenül érintkező kék négyzeteket elfoglaljuk. Így kell szépen sorban menni, amíg a miénk nem lesz az egész tábla. Minden táblának van egy adott értéke, maximum ennyi lépésben kell teljesítenünk a feladatot.

A végére jöjjön egy progi, ami mindent visz. Mármint a szó legszorosabb értelmében: az 91 kB-os telepítővel rendelkező Advanced Task Killerrel arról gondoskodhatunk, hogy csak az az alkalmazás fusson, amelyik épp akkor hasznos. Ez nem csak a rendszeretőknek jó, hiszen kevesebb alkalmazás kevésbé terheli le a telefont, így tovább bírja egy töltéssel az akkumulátor is.