(Hogy) áll a Linux?

| kategória: tech, trend | téma: , , , , , , , | 16 hozzászólás

Én magam kedvelem, és nagyon ritkán be is izzítom az Ubuntut, de valószínűleg messze vagyok a linuxos felhasználó fogalmától. Ami miatt írok róla, az a Pingdom korábbi cikke, néhány “megtérős” sztori elolvasása, illetve a pénteki szegedi konferencia.

A Linux rendszerek felhasználói már év(tizedek) óta sehogy nem érik el a kritikus tömeget. Szerveren oké, mobilon az Android egyre okébb, de PC-n egyszerűen nem megy. Az alábbi grafikonon a Linux elmúlt 2 év során mért részesedése látható a StatCounter 3 millió oldal látogatóiról gyűjtött adatai alapján.

A zöld csík vonaglásából kiolvasható jelenséget sehogy nem tudom az “áttörés” kifejezéssel illetni. Nem az 1 százalék alatti léttel van a legnagyobb gond, hanem a trenddel, ami semerre sem mutat, de főleg nem előre. Hiába kedvelem én is például az Ubuntut (ami egyelőre inkább a többi Linux-disztribúció elől nyúl le felhasználókat, nem pedig a Windows-táborból), az átlagfelhasználó számára egyelőre ez is a #minekvan kategóriájába tartozik – ha egyáltalán ismerik.

A jelenség egyik oka az, hogy míg a Microsoft Windows és az Apple OS X mögött ott áll egy-egy cég a maga marketinges hadosztályával, a Linux egyik disztribúciója mögött sem sorakoznak fel ekkora erők, ezért nem is nagyon terjed. A linuxos fórumokban rendszeresen lehet olvasni barátok közti terjesztésről és megkönnyebbülős megtérésekről szóló bejegyzéseket, de a fenti grafikon fényében ezek mind elszigetelt jelenségnek tűnnek.

A piacot domináló Microsoftnak ráadásul megvan az az előnye, hogy az otthoni felhasználók nem nagyon érzik a Windows árát. Egyrészt a hamisítás, másrészt a szinte minden gép mellé járó szoftver miatt. A notebookok közül majdnem mindegyikhez csomagolják a Wint. A szoftvert persze bőven beleszámolják az árba, viszont mivel szinte mindegyik gyártó jóban van a Microsofttal, nem nagyon érezhető a különbség, annyira kevés a Windows-mentes laptop a polcokon. Szintén nem érzik a felhasználók az OS X árát, hiszen azt meg minden Apple géphez adják.

Az már csak az én sanda gyanúm, hogy ha valamiféle jogi szabályozás miatt több lenne a linuxos laptop, akkor sem a Linux részesedése, hanem a hamis Windows aránya nőne meg. Ezzel persze nem azt szeretném mondani, hogy a helyzet innentől kezdve örökre így marad, viszont szerintem azt nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a Linux mindennapi használatra szánt operációs rendszer szintjén egész egyszerűen nem jött be. Legalábbis a kritikus tömeget képező átlagfelhasználóknak nem. (A webalkalmazások felé hajló, nem is olyan távoli jövőben sikereket érhet majd el például a Linux-alapú, Google-féle Chrome OS – és akkor itt egyelőre nagyon sok “lehet”, “amikor” és “ha” következik.)

Kommentekben ne tessék anyázni, nem azt állítom, hogy teljesen használhatatlan a linux, de OS X és Win7 rendszereken valahogy mégiscsak zenebb érzése van az átlagjúzernek. A felhasználók ilyen-olyan szintű képességeit pedig bár mindig lehet szidni, okosabb dolog egy azokhoz illeszkedő rendszert tolni alájuk. (Ebben nagy például az Apple és a Google.)