Mikor szakítunk (Facebookon)?

| kategória: szociál, web | téma: , , |

Elsőre bulvárosnak tűnhet a hozzám a Mashable által eljutó téma, de szerintem jól érzékelteti azt, hogy milyen – eddig jórészt kinyerhetetlen vagy költséges kutatás útján hozzáférhető – jelenségeket tesz viszonylag egyszerűen kimutathatóvá az egyre személyesebb web. A londoni David McCandless és csapata 10 ezernyi (angol nyelvű) facebookos állapotfrissítést vizsgált meg a szakítással kapcsolatos kifejezések után kutatva.

A grafikonból jól látszik, hogy sok szakítás esik a tavaszi szünetre. Más szempontból vizsgálva a hétfői nap a legnépszerűbb. (Vagy csak ekkor válik “hivatalossá” a hétvégi szakítás, ehhez további vizsgálódás kellene.) Szintén érdekes, hogy karácsony előtt rengetegen szakítanak – talán azért, mert nem akarják az ünnepekre időzíteni a végzést.

Hogy a fenti zöldségből és az ehhez hasonló adatok felszínre bukkanásából pontosan milyen hasznot húzhatunk társadalmi szinten, az minimum az IBM-féle Smarter Cities versenyműve lehetne, de biztosan vannak és lesznek is okos ötletek. (Meg persze egyre kifinomultabb módszertan.)  Mindenesetre az jól látszik, hogy egyre tisztább társadalmi tükörként nézhetünk a webre.