Az informatika érettségi és az én kérek elnézést

| kategória: tech | téma: , | 25 hozzászólás

Az informatikaérettségi-követelményeket olvasgatva egy ponton az az érzésem támadt, hogy időközben már az irodalom tárgynál járok. A kilencedik téma jelentős része valószínűleg viccből került a követelmények közé. Bár viccnek elég rossz.

Nincs bajom a papírral és nincs bajom a könyvekkel sem. És nem, nem szeretnék egyetlen könyvtárat sem bezáratni, sőt fontosnak tartom, hogy akkor is fennmaradjanak, ha egyre kevésbé képesek kitermelni fenntartási költségeiket. (Amiket talán soha nem tudtak, de nem is ez a dolguk.) De az informatikához nem sok közük van, sőt az információbeszerzéshez is egyre kevesebb.

Az én problémám ott kezdődik, amikor 2011-ben egy informatika érettségi vizsgakövetelményeinek leírásában olyan szavakat olvasok, mint a kazetta. És olyat, hogy diakép. Meg olvasóterem. Ellenben az egész követelményben nem olvasok olyat, hogy mobil, blog vagy közösségi web. Pedig az utóbbi három terület közül bármelyik egyetlen ismerete életszerűbb tudást ad, mint a teljes kilencedik tétel.

Nem világstatisztika, de éppen most jött ki az adat: az Amazonnál már nem csak a keményfedeles könyvekét szárnyalják túl az e-könyves eladások, de minden 100 eladott nyomtatott könyvre 115 kindle-s e-könyv jut. De ennél azért van egy rosszabb hírem is: tetszik, nem tetszik, a tudás elsődleges forrását egyre kevésbé az akármilyen könyvek jelentik, de még csak nem is a könyvtár. Hanem az internet. Kis “i”-vel.

Értem én, hogy az oktatási rendszer lassabban reagál, mint ahogy a technológia fejlődik, de sem a mobil, sem a blog, de még a közösségi web sem 2010 vívmányai közé tartozik. Hogy csak a legfrissebbet, a közösségi webet vegyük: az iWiW már az ötödik éve az egyik leglátogatottabb oldal Magyarországon. De gyanítom, hogy mire bekerül az informatika érettségi követelményei közé, már nem lesz az.