A mobilos appok 26%-a megy a levesbe

| kategória: mobil | téma: , |

Az alkalmazásfejlesztők statisztikái jellemzően arról szólnak, hogy a felhasználók hányszor töltötték le az általuk készített appot. Természetesen ez is egy fontos mérőszám, de sokkal érdekesebb lenne tudni, hogy hányan használják is aztán a szoftvert. Erre volt kíváncsi a Localytics is, ezért analitikai megoldásukkal Androidra, iOS-re, BlackBerry és Windows Phone 7 operációs rendszerre írt alkalmazások “ezreit” tanulmányozták. Az elemzőcég arra jutott, hogy az appok 26%-át sosem nyitjuk meg másodjára. Mindez optimistábban úgy néz ki: 74%-uk szimpatikus annyira, hogy legalább kétszer használjuk.

A grafikonon a negyedéves adatok szerepelnek, melyekből az is jól látszik, hogy az alkalmazások számának növekedésével a csak egyszer megnyitottak száma is emelkedik. Nyilván egyre csökken az esély arra, hogy egy 5-6 hónapja letöltött, azóta parlagon heverő szoftvert újra elindítsunk – főleg, ha azóta le is töröltük.

Hogy mit jelent ez? Fejlesztői oldalról utalhat a gagyi alkalmazások arányára és/vagy arra, hogy lehet jó egy alkalmazás, ha az első megnyitáskor ez nem derül ki róla, akkor a letöltésre megnyertek kb. negyedét már el is veszítettük. Felhasználói oldalról jelezheti azt, hogy – talán a bőség zavarában – már jóval több appot töltünk le annál, mint amennyi használatára időnk van, vagy mint amennyit valóban ki tudunk használni.