OMG! I can now see that WHO views my PROFILE!!!

| kategória: szociál, web | téma: , | 1 komment

A cím a legújabb facebookos spamgyártó alkalmazásra utal, ami éppen most terjed, ráadásul elég gyorsan. Minden egy képcímkézéssel kezdődik, például “Dóra címkézte a fényképeidet (egy téged ábrázoló fénykép) a(z) OMG! I can now see that WHO views my PROFILE!!! albumban.” A felcímkézett képek minden esetben így néznek ki, és természetesen semmi nem derül ki belőlük arról, hogy ki nézegeti facebookos profilunkat. (Így nem is nagyon érdemes lekattintani őket.)

Ha valaki bekapta volna a kártevőt, a Facebook alkalmazásokra vonatkozó adatvédelmi beállításainal tudja eltávolítani. Ezt a listát egyébként nem árt időnként karbantartani, csak azok az appok szerepeljenek rajta, amelyeket valóban (még mindig) használunk. Érdemes pl. leszedni a már rég lejárt nyereményjátékokhoz kapcsolódó alkalmazásokat is, feleslegesen semmi és senki ne férjen hozzá adatainkhoz vagy éppen üzenőfalunkhoz. Havi rendszerességű átnézéssel sok kellemetlen meglepetés elkerülhető.

Minden kulcsa pedig az unalomig ismételt, de sajnos hasonló mértékben elfelejtett tudatos használat lenne, azaz például nem elhinni/lekattintani/engedélyezni minden hülyeséget.