Hogyan módosíthatod utólag facebookos hozzászólásodat?

| kategória: szociál, web | téma: , | 5 hozzászólás

Aki facebookozik, azok közül szerintem (majdnem) mindenkivel előfordult már, hogy hamarabb küldött el egy hozzászólást, minthogy észlelte volna benne az elgépelést. Vagy azt, hogy kimaradt belőle egy “nem” szó. Vagy az enter lenyomása után jött rá, hogy már nem is úgy gondolja. A problémákra van megoldás, és bár elvileg másfél hónapja elérhető, én csak most találkoztam vele.

A hozzászólás törlésére szolgáló, a jobb sarkában megjelenő kis x-re nyomva immár nem a komment törlését ajánlja fel a Facebook, csupán beadja a hozzászólásunk szerkeszthető változatát. Ha ezt üresre töröljük, akkor törlődik a komment, ha változtatunk rajta, akkor pedig módosul. (A külső oldalakra beágyazott  kommentrendszerek esetében és mobilról, úgy tűnik, nem működik a dolog.)

Korlátozások nélkül persze az utólagos módosítás elég nagy zavarként jelentkezhetne a beszélgetésfolyamokban. Erre persze a Facebooknál is gondoltak, úgyhogy van két kitétel: a hozzászólásunkat csak a beküldése utáni 10-12 másodpercben módosíthatjuk, ezen belül is csak abban az esetben, ha utánunk még nem szólt hozzá más. Az időkorlát egészen pontosan a módosítás megkezdésére vonatkozik, tehát ha időn belül eljutunk a képen látható második fázisig, utána nem kell már nagyon sietnünk a szerkesztéssel.

A módosítás célja egyébként alighanem a zaj csökkentése, se elgépelésből ne legyen annyi, se felesleges “kimaradt az s” hozzászólásból.