Mobil a lelke mindennek

| kategória: mobil, trend | téma: , | 3 hozzászólás

A mobil eszközök piacának egyik körvonalazódó idei csapása a “Tegyünk mindenbe egy telefont!” elv mentén alakul. A januári fecske a Motorola Atrix volt, illetve a mellé kiadott Lapdock nevű kiegészítő, amely tulajdonképpen egy képernyő-billentyűzet-akkumulátor kombó, a lelkét a behelyezett telefon jelenti, anélkül csak vas műanyag.

Egészen mostanáig kellett várjunk a következő versenyzőre: az ASUS rákapott a témára, és a sok ugyanolyanadik tablet helyett kijön egy padfone-féleséggel. Bár még csak kiszivárgott információról és képekről van szó, nagyon úgy tűnik a fent részletezetthez hasonló megoldásról van szó, annyi a különbség, hogy itt egy táblagépet hajt meg a várhatóan nem gyenge teljesítményű mobil.

Itt, a teljesítménynél meg is állnék egy kicsit. A posztom témáját adó trend ugyanis választ adhat azokra a fejtegetésekre, hogy mennyire van értelme a hardveres verseny tolásának: nagyon. (Amellett, hogy a felhasználói élmény mindig is erősebb varázsszó marad, de a kettő nyilván nem zárja ki egymást.) Mégha kevés olyan alkalmazás is van a mobilos appboltokban, amelyik ki tudnáhasználni mondjuk egy dual-core 2 GHz-es processzorral szerelt mobil erejét, nyugodjunk meg, lesz. Így pedig főleg, hiszen egy táblagép vagy laptop működtetőjeként használt mobilba igenis kell még erő ahhoz, hogy valódi, teljes értékű eszközöket kapjunk.

A nagyok sorra teszik meg tétjeiket: a Motorola és az ASUS első szárnycsapásai mellett a Google nemrég (állítólag) szép csendben megvette a Modu szabadalomportfólióját. A moduláris felépítésű Modu mobilok burkolata nem csak egy előlapot jelent, és a cseréjével nem is csak a dizájn változik, hanem teljesen új telefont kapunk. Valamelyik feltét zenemobillá alakítja a Modu alapkészülékét, egy másik wifi-képessé és/vagy GPS-t ad hozzá, satöbbi. Nyilván nem az életképtelennek bizonyult modell az érdekes, hanem a mögötte lévő elv, az alapkészüléket teljesen új eszközzé alakító kiegészítőkkel.

Még nem tudni, hogy mennyire kap rá a piac az ilyen eszközökre, de ha igen, az újraírhat ezt-azt.