Samsung Galaxy S II tapasztalatok

| kategória: mobil, próba/tipp | téma: , , , | 57 hozzászólás

A Samsung Galaxy S II-vel közös történetünk a várakozásnál kezdődött. Nem kicsit vártam már a készüléket, az érzésre pedig minden egyes teszt csak rátett néhány lapáttal, ahogy Sanci kolléga is, akivel a Desire után ismét sikerült közös jót választanunk. A várakozás után rögtön egy 1-2 pixel vastag, a kijelzőn végigfutó kék csík következett – igen, valószínűleg kifogtam az országban lévő egyetlen hibás Super AMOLED Plus kijelzőt. Ami egyébként jó hír: így legalább ettől már senkinek nem kell félni. A (T-)mobil(e) cseréje gyorsan megtörtént, azóta szép és jó. (Frissítés: újabb adag tapasztalat itt.)

Úgy látom, hogy aki ma egy igazán jó és értékálló csúcskategóriás telefont szeretne venni, annak két választási lehetősége van: iPhone 4 vagy Samsung Galaxy S II. Ebben a posztban összegyűjtöttem mindazt, ami az SGSII-t erre a rövid listára engedi.

Az erő

Kakaó: két mag, 1.2 GHz, 1 GB RAM. Amikor tavaly sorra jöttek ki az 1 GHz-es készülékek, néhányan azt kezdték el fejtegetni, hogy fölötte már csak erőfitogtatásról lesz szó, nem biztos, hogy értelmesen kihasználható ennél nagyobb lóerő. Ez persze kicsit olyan, mint amikor az 10 gigás merevlemezről hitte az ember (gyerekként), hogy na ez aztán sosem fog megtelni. Hát megtelt, nekünk meg megjöttek a dual-core mobilok, azon belül is az 1 GHz-es mezőny fölé emelkedő 1.2-es Galaxy S II. És ne gondoljuk, hogy néhány hónap múlva a legütősebb androidos játékok nem tudják majd kihasználni az erőt.

16 GB. A Desire használata után el nem tudom képzelni, hogy egyes gyártók hogy mernek kiadni 2011-ben 4-500 megás belső tárhellyel androidos mobilt, amelynek kb. fele-kétharmada szabadon használható. Lehet, hogy 2 éve ez elég volt, ma már a mindennapi apphasználatra is rossz hatással lehet. És nem kell itt több tucat HD játékra gondolni, elég néhány Flash, Google Maps és hasonló alkalmazás, amely egyrészt 10+ megás, másrészt gyárilag nem lehet egy részét sem SD-re áthelyezni. Jó ez a 16 giga, na.

A kijelző

4.3 col. Talán az egész posztban ez a legszubjektívabb érv. Valakinek ez a méret már túl nagy, nekem határozottan tetszik. Sokkal élhetőbb, böngészésre, játékra, YouTube-bámulásra, és 4.3 colon már elég jól lehet olvasgatni is. (Kindle-élményre azért ne számítson senki, de nem a méretkülönbség miatt.) Biztosan fogni még tanulni kell, de nem vészes.

Super AMOLED Plus. Amekkora élményt jelentett egy sima LCD után a Desire AMOLED-je, legalább ennyire nagy váltás a Super AMOLED Plus. Nem szeretnék technológiai leírást idecitálni vagy számháborúba belemenni, a lényeg, hogy ez a kijelző üt. Meg lehet nézni fotón is, de élőben az igazi. Ja, nem mellesleg az LCD és az AMOLED után ezzel a kijelzővel a mobil végre tényleg használható marad közvetlenül rátűző napfényben.

Gorilla Glass. A strapabíró üvegről készült videók közt van egy különösen hatásos. Nem akarnám tollal ütögetni a telefont, de azért jó érzés, hogy fólia például biztos nem kell rá ahhoz, hogy megvédjem a kisebb karcolásoktól.

A gyártó és a garancia

Samsung. Nem valamiféle fetisizmus áll a dolog mögött, sok más jó gyártó is van, de az utóbbi időben a Samsung bizonyított: Google-féle kényszerítés nélkül, saját jól felfogott érdekében odafigyel a telefonra, frissíti a szoftvert. Az elmúlt egy évben ez az LG-re és a Sony Ericssonra például kevésbé volt jellemző.

Samsung Magyarország. Egyrészt a Samsung dobta piacra az első magyar nyelvű androidos telefont (Galaxy Spica), másrészt pedig van itt egy Samsung Apps bolt, amelyből már a fizetős Market hazai megnyitása előtt lehetett prémium appokat venni. Bár más-más okok miatt, de mindkét dolog inkább szimbolikus jelentőségű, szerintem elég jó bizonyítékai annak, hogy a Samsung nem a “ja, meg vannak még ők is” kategóriába tartozónak tekinti a magyar felhasználókat.

2 év, 2 hónap letöltendő. A telefonra kapott 2 éves garanciára a termék beregisztrálásával további két hónapot kapunk. És még egy prémium szolgáltatást: ha gond van a mobillal, akkor küldik érte a futárt, igyekeznek 1-2 napon belül megjavítani, majd szintén futárral visszaküldik – mindez ingyen jár a prémium kategóriába tartozó Samsung mobilokhoz.

Az apró hiba

Egyetlen dolog zavar, habár ez nem konkrétan a készülékben. A Samsung Social Hub facebookos része kissé iWiW (azaz lassú és nem üzembiztos). Mondjuk sokáig nem is bíbelődtem vele, a TweetDeck + Facebook kombó magabiztosan teszi a dolgát.

További tesztek

tesztrövid összefoglaló
Android PortálA piac legerősebb telefonja lesz tehát a Samsung Galaxy S II, amikor kijön majd. Erről a trónról idővel (nem is sok idővel) le fogják taszajtani, de ez a teljesítmény még nagyon sokáig nem fog kívánni valót hagyni maga után.
BGRHands down, the Samsung Galaxy S II is the greatest Android smartphone available on the planet… if you can get past TouchWiz.
CNET UK 9/10There's very little not to like about the Samsung Galaxy S 2. It's astonishingly fast, with a gorgeous display, a good camera and a winning operating system. It's somehow all crammed into a case so slim and light it seems to break the laws of conservation of energy.
E-könyv olvasókMegint abba a hibába estem, hogy a tökéletességre való törekvés jegyében tényleg a csúcsra törtem – és el is értem azt. Ahogy tette ezt a maga pályáján a Samsung Galaxy S II is, a korábban méltán elismertségnek örvendő előd nyomdokaiba lépő új típus.
Electric Pig 5/5From the internals to the lavish display to the friendly touches that make Android 2.3 helpful, we’re confident this will convert all but the most die hard of iPhone fans. An iPhone should be this big, it should be this thin and it should bally well play all the video the Galaxy S 2 can. Samsung can stand tall and proud, and begin moving away from iOS imitation: the Samsung Galaxy S 2 is a surefire contender for phone of the year, and gadget of the year too.
Engadget 9/10It's the best Android smartphone yet, but more importantly, it might well be the best smartphone, period. [...] if you're asking us what smartphone to buy today, unconstrained by such externalities, the Galaxy S II would be the clear choice. Sometimes it's just as simple as that.
GSMArenaThere’re phones to look for, phones to talk about, phones to be seen with. The Samsung I9100 Galaxy S II is all that and more. Android is the smart platform of choice these days. With phones like the new Galaxy, Samsung is set on becoming the brand to beat.
HWSWAz androidos világ tavasszal új királyt avathatott a Galaxy S II képében. Teljesítményben, a felhasznált technológiákban, megjelenésében is mindent visz jelenleg a dél-koreai gyártó zászlóshajója. Nem csoda, hogy egész Európában készlethiány alakult ki azonnal.
Mobilarena különösen ajánlottHa valaki rengeteg pénzt szeretne költeni egy igazán komoly gépre, amely jövő ilyenkor is meg fogja állni a helyét, a Samsung üdvöskéje a legjobb alternatíva.
PhoneArenaSamsung's Android peak for this season is future-proof not only with its powerful chipset and vivid display, but also with the top-notch connectivity options. You won't find 21Mbps 4G HSPA+, Bluetooth 3.0+HS, Wi-Fi Direct, DLNA, and MHL port combined in any other Android handset. On the whole, we found the Samsung Galaxy S II to be more than a worthy sequel to the handset that set new standards for the high-end Android range, and everything we hoped for.
Pocket-lint 9/10The Samsung Galaxy S II is better than any other Android smartphone to have hit the market so far. It has everything you could want and will need and each of those functions it more or less excels at. It’s fast, it’s bright, it’s clear and, joy of joys, that TouchWiz 4.0 UI does not get in the way of a cracking mobile experience.
PocketNow 5/5Seldom do we rate a phone a full 5/5, but the Galaxy S II is one of the most advanced, well-rounded, and powerful smartphones we've ever tested. Samsung truly delivered on its second-generation Galaxy S. We can't get over how thin the Galaxy S II is, and it's a true joy to be able to browse the web with such smoothness and speed.
SlashGearMake no mistake, the Samsung Galaxy S II could very well be the best Android smartphone on the market today. Several iPhone users we showed it to said it was the first Android device that could turn their heads from Apple’s range.
TechNetNem tudom, hogy egyáltalán létezik-e olyan, hogy tökéletes mobiltelefon, mindenesetre úgy vélem, hogy a Samsung ezúttal nagyon közel járt ahhoz, hogy megalkosson egy ilyen makulátlan készüléket.
TechRadar 5/5The Samsung Galaxy S2 has not only set a new bar for smartphones in 2011; it's smashed the bar, recreated it in its own image and put it out of reach of the competition.