Google+: kör, te

| kategória: szociál, web | téma: , , | 9 hozzászólás

Érdekes egybeesés: éppen azokban a percekben, miközben én egy baráti sörözés közben a Facebook-uralom után következő lehetőségekről beszélgettem, a Google bejelentette saját vízióját.

A Google+ alapelemét a körök alkotják, ezek ismerőseink csoportjait jelentik. Csoportok persze kb. mindenhol létrehozhatók, de a Google újdonsága nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a Facebooknál egyszerűbben és határozottabban különböző körökbe sorolhassuk ismerőseinket, és más-más körökkel – például barátainkkal és kollégáinkkal – más-más dolgainkat osszuk meg. Egyébként ez teljesen logikus, offline életünkben sem osztunk meg mindenkivel mindent, legalábbis jobb esetben.

Amint ennek így megörültem, eszembe jutott egy másik gondolat is: a Twitternek például sokszor éppen ez a fajta broadcasting adja a sava-borsát, de a facebookozás élményét is nagyban növeli, amikor az aktuális téma szempontjából “váratlan” ismerősök találnak rá falukon egy-egy megosztásunkra, amely kapcsán aztán be/újraindul köztünk a párbeszéd. Mi történik olyankor, ha ezeket az ismerősi köröket lezárjuk? Nem tűnik-e el a varázs, ha így rengeteg nem várt interakció lehetőségét csírájában elfojtjuk?

Az eddig (kívülről) látottak alapján úgy gondolom, hogy a Google+ annyira újszerűen közelíti meg a közösségi web és a megosztás témáját, hogy egy dolgot biztosan nem fog: hosszan vergődni. Vagy hamar elhasal, vagy újraértelmezi a kereteket, ezzel pedig elhoza az új világot, amelyhez idővel esetleg maga a Facebook is igazodni kényszerül majd.

Félreértés ne essék, a posztban felvetett kérdésekre én magam nem/sem tudom a válaszokat. De gyanítom, hogy még a Google sem.