Biztonsági tippek androidos alkalmazásokhoz

| kategória: mobil | téma: , , | 2 hozzászólás

Az Android legnagyobb gondja véleményem szerint az alkalmazásokkal kapcsolatos viszonylagos laissez-faire politika. Tegyük hozzá gyorsan, hogy a kártékonykodáshoz általában egy kártékony (nem tudatos) felhasználó is kell, aki kellően nem körültekintő ahhoz, hogy minden marhaságot kipróbáljon, akár csak a Marketről. Írok néhány tanácsot, melyekkel a veszélyek legtöbbike kiszűrhető.

Az Android Market nem biztosított hely. Az Apple előzetes ellenőrzésen alapuló hozzáállásával ellentétben a Google gyakorlatilag mindent felenged, maximum törölget néha-néha. Nem árt, ha ezt észben tartva töltögetsz. Ebből a szempontból sokkal, de sokkal jobb androidos alkalmazásbolt az Amazon Appstore, de ez még mindig csak az USA felhasználóinak elérhető.

Telepítés előtt majdhogynem kötelező megnézni a számban/csillagban mért értékelést, illetve a felhasználók szöveges véleményét. A Market webes felületén egy ideje már egész pontosan lebontva látszik, hogy hányan adtak 1-2-3-4-5 csillagot egy alkalmazásra, de az átlag a mobilos kliensben is látható. Az értékelések átlaga mellett nem árt megnézni a számukat is (mobilos kliensben ott van a letöltésszám mellett), hiszen néhány baráti pontozásból még könnyű összehozni egy jónak tűnő értékelést.

Nézz utána a fejlesztőknek! Ha például a Gameloft név szerepel egy játék mellett, biztosan nem átverésről van szó. (Sőt, de ez más téma.) Természetesen most nem fogom felsorolni az összes megbízható fejlesztőt. Ha nem ismerős az app adatlapján lévő név, akkor érdemes elnavigálni a Marketen a fejlesztői információkig (Developer Info), innen pedig átkattintani az oldalukra. Ha nincs ilyen, az már elég nagy gáz, ha pedig van, akkor onnan sok dolog leszűrhető. Mennyire komoly a szájt? Vannak-e más, esetleg már népszerű alkalmazásaik? Az oldalon valószínűleg van facebookos widget: mennyi rajongójuk van? Ezek mind árulkodó információk egy fejlesztő elismertségével, hitelességével kapcsolatban.

A fejlesztő oldalán való böngészgetés mellett, vagy akár helyett, érdemes rákeresni az alkalmazás nevére. Ha sok neves oldal ajánlja, akkor valószínűleg nem rossz szándékkal írt szoftverről van szó.

Aki nem eléggé bízik magában, az akkor teszi a legjobbat, ha a beállítások alkalmazásos részében kiveszi az első pipát, ezzel meggátolva azt, hogy a Marketen lévő appokon kívül bármi mást véletlen telepítsen. Veszély még így is van, de azért kevesebb.