Appsztori: Moquu

| kategória: mobil | téma: , | 9 hozzászólás

A Moquu nevű, magyarok által, itthonról fejlesztett alkalmazásra az Apple is felfigyelt, ezért gondoltam úgy, hogy érdemes vele “példát statuálni”. Az appról a mögötte álló, Carnation Group/Pangalaktik Media kreatív fejlesztőjével, @szajmon-nal beszélgettem. (Aki múlt szerdán a mobilos kurzuson adott elő, most szerdán pedig a  HWSW App!2011 konferenciáján prezentál az alkalmazásokról.) A tanulságok előtt megosztom az első alkotásomat, talán így a legegyszerűbb illusztrálni a lényeget, ilyeneket lehet csinálni az alkalmazással.

Ötlet + 1300 munkaóra

Minden app egy jó ötlettel indul, amit a Moquu esetében az animgifek jelentettek. A jó ötletekhez pedig egy megfelelő ember kell, aki ugye “csak” kreatívkodik, de ahogy Doransky is többször elmondta a mobilos kurzuson tartott apptervezős előadásában: a kreatív elme az a rész, amelyik itthon talán legtöbbször hiányzik a végén összeálló egészből.

Az alkalmazás első, iPades verziójának elkészítéséhez nagyjából 2 hónap kellett, mindent összevetve kb. 4 ember munkája. (Igazából 5, de nem mindenki vett benne részt végig, ezért két félembert egy egésznek számoltunk.) Ismeretekre lebontva a folyamatot végigkreatívkodó ötletemberen túl iOS fejlesztő, grafikus/UI tervező/sitebuilder, backend fejlesztő és projekt manager kellett hozzá, meg persze sok tesztelés.

A megjelenés óta is van dolog, az iOS fejlesztő szinte teljes időben foglalkozik a hibajavításokkal, új funckiókkal és készüléktámogatás javításával. (Ez utóbbi nem egy hülyeség, ennek köszönhető ugyanis, hogy az app jelenleg egészen az iPhone 3G-ig visszamenőleg mindennel kompatibilis.) És persze nagyobb falatoknál beszállnak ideig-óráig a fentebb sorolt emberek is.

Magyarországról

Kérdeztem @szajmon-t arról is, hogy mennyiben más itthonról belevágni egy ilyen, nemzetközi színtérre szánt appba, mint mondjuk az USA-ból. Azt mondta, hogy valószínűleg a Szilícium-völgyben könnyebb barátokat szerezni, de a fejlesztésben ez nem hátráltatta őket, inkább a marketingben volt jobban érezhető, de áthidalható a probléma.

Illetve olyan gyakorlati vonatkozása is volt, hogy itthonról nehezebb volt beszerezni az első iPad 2-t, mivel itt később kezdték árulni. Kaptak egy USA-ból származót kölcsönbe, ezen tudták tesztelni az első verziót. (Amit ők rendeltek, az nagyon sokat késett, jóval a magyarországi megjelenés után érkezett csak meg.) Az ilyesmi persze csak egy évente 1-2 hónapban jelenthet gondot.

Helyzetjelentés

A májusi iPades és a júniusi iPhone-os megjelenés óta 100-nál is több országból összesen 75 ezer letöltést sikerült összehoznia a Moquu-nak. A motor beindításában nagy szerepet játszott az is, hogy az Apple beválogatta az appot az App Store újdonságajánlójába, illetve kirakta a 2+ milliós facebookos oldalra is. Eddig 3500-4000 Moquu-t töltöttek fel – nem szükségszerűen mindet, amit csináltak -, legtöbb kontent grimaszokból és vicceskedő önfotózásból, valamint “pózolj akármivel” jellegű képekből születik, de persze vannak bőven gyerekek és háziállatok is.

A legújabb fejlesztés az egy képen többszöri énjelenlétet biztosító MultiMe, hamarosan pedig animgif-export érkezik, illetve némi androidos meglepetés is tervben van.