Clear, az egyszerű siker – 350 ezer letöltés 9 nap alatt

| kategória: mobil | téma: , |

Nem lehet túlhangsúlyozni az ötlet és az egyszerűség szerepét az alkalmazásokban. Most éppen az iPhone-os Clear kapcsán jutott eszembe. Itt van ez az app, amelyről nem tudom, hogy mennyibe kerül összehozni, de abban biztos vagyok, hogy a belefektetett dolgok jelentős hányada áll az alapötletből, illetve annak minél finomabb kimunkálásából, nem pedig eszement nagy fejlesztésről van szó.

És hogy ez miért érdekes: 9 nap alatt 350 ezer Clear-letöltést sikerült összehozniuk a fejlesztőknek, ami 0.79 eurós árral számolva, az Apple részét levonva, kb. 55 millió forint bevételt jelent. Még egyszer: az első 9 napban. Úgy, hogy az App Store egyébként tele van todo alkalmazásokkal. Megnézték őket, aztán elkezdték megkérdőjelezni minden egyes elem szükségességét: valóban feltétlenül szükséges-e bele? Ahogy a Guardian blogjának nyilatkozták: az alkalmazásban mindennek meg kellett küzdenie a helyéért, mindent elhagytak belőle (időzítést, ezt-azt kapcsoló ikonokat, mindent), amelynek hiánya nem sérti az alapvető funkcionalitást – felírni és késznek jelölni a tennivalókat. (Még a hatalmas költségvetéssel készülő appok jelentős része is valószínűleg ezen a ponton, a túlbonyolítottságon bukik.)

A Clear egyébként már az első napon nagyon jól teljesített, több országban is az App Store letöltési listájának élére ugrott. Ennek egyik fontos okozója a megjelenés előtt pár héttel publikált, hatásos videó volt, amely egyébként 814 ezer megtekintésnél jár.

Esetleges új funkciókról egyelőre nem nyilatkoznak a fejlesztők – már ha lehet egyáltalán a minimalizmus megtörése nélkül dúsítani az appon – , csak azt árulták el, hogy érkezik majd iPad és Mac verzió is. Még az Android és Windows Phone platformokat sem vetették el, de már csak a számokból is érthető módon elsősorban az iOS-re és OS X-re koncentrálnak.