3 érdekes módszer induló appok hájpolásához

| kategória: marketing/pr, mobil | téma: |

A hagyományos megoldások mellett az utóbbi időben találkoztam néhány érdekes módszerrel, melyekkel szerintem hatásosan lehet növelni egy (hamarosan) induló alkalmazás körüli markegingerőt.

Csinálj várólistát – Legnagyobb visszhanggal a Mailbox app készítői alkalmazták ezt a módszert. Az alkalmazást bárki letöltheti, a mögötte lévő szolgáltatásra azonban várólista van, és az app csak onnantól használható, ha sorrakerül az ember. A nyilvánvaló technikai előnyön (nincs váratlan szerverterhelés) kívül ez erősítheti az exkluzivitás érzését, és egy aktuálisan lényegében használhatatlan appnál is eléri, hogy időnként megnyissa az ember, hogy ránézzen, mennyien is állnak még a sorban előtte. A lényeg tehát nem csak a várólista megléte, hanem az is, hogy a felhasználó ráláthasson az aktuális helyzetre. Az emberek szeretnek jó dolgokig visszaszámolni. Viszont türelmetlenek is, tehát érdemes úgy belőni a dolgot, hogy ne kelljen több hétig várni a használi jogra.

Adj időmágnest a felhasználók kezébe – Biztos más is alkalmazta már, én egy erdélyi digitális ügynökség mozis appjánál találkoztam az időmágnesnek nevezhető módszerrel. Movietrap alkalmazásuk megjelenésére kitűztek egy megjelenési időpontot (nap, óra), aztán azt mondták, hogy mindenki, aki honlapjukon feliratkozik, hogy értesítést kapjon az indulásról, 60 másodperccel közelebb hozza azt. A hírleveles feliratkozás ízlés szerint cserélhető facebookos rajongásra, netán a két érték kombinálható. Itt is fontos a folyamatos visszajelzés: a felhasználók bármikor megnézhessék a pillanatnyi állást.

Előjogok – Ezzel még nem találkoztam appnál, de ha egy kritikus tömeg, mondjuk pár (tíz)ezer felhasználó elérése a cél az induláshoz, akkor szerintem érdemes lehet előjogokat ígérni és adni nekik. Gondolok itt bizonyos funkciókra, amiket elsőként a leggyorsabban regisztrálók/letöltők kapnak meg, több tárhelyre vagy bármi, az app használatával összefüggő kedvezményre.

A három módszer szerintem nem csak alkalmazások megjelentetésekor lehet hasznos, hanem már meglévő appok esetében egy-egy új funkció élesítésekor is be lehet vetni őket. Önmagukban persze semmire nem jók, kell melléjük egy jó app is.

Ajánlott olvasmány
Hogyan uraljuk az App Store-t? – néhány alapvető tipp a Draw Something fejlesztőitől