Mi a hír?

| kategória: médiailag | | 4 hozzászólás

Egyre aggasztóbb méreteket ölt azon emberek száma, akik időnként bekommentelgetik egy-egy cikkhez, hogy nem hír – majd erről a bizonyos nemhírről fejenként harminckilenc hozzászólásban elbeszélgetnek, hogy miért is történt, meg hogyan is lehetett úgy.

Persze mindig aranyosak az ilyen fehérgalléros trollok, főleg azért, mert általában mindenféle médiaelméleti és műfajismereti háttér nélkül rugaszkodnak neki a definíciós feladatnak. De nem baj, hiszen a “már ez is hír, baszd meg?” kérdéssel gyaníthatóan nem műfajilag szeretnék megfogni a hír fogalmát. Igazából arra a kérdésre gondolnak, hogy “már ebből is cikk lesz?”, csak a bazdmeggel ellentétben a cikk kifejezés nem jön a nyelvükre. Szóval akkor hír = cikk.

A tartalomelőállítók (újságírók, hírszerkesztők, bloggerek, bárkik) arról írnak cikket, amiről akarnak. És az olvassa el őket, aki akarja. Az újságíró persze nem önmaga ellensége, és időnként olyanról is ír, amiről valószínűsíti, hogy el fogják olvasni.

Innentől kezdve pedig minden hír, amit elolvasnak.

Ha lekattintod és elolvasod, akkor érdekelt. Ha ezt több (tíz)ezren teszik meg, akkor a tartalomelőállító számára e örö e bodottá, és ha nem hülye, akkor legközelebb is megírja, ha történik valami a témában.