A Google majd megcsinálja

| kategória: mobil | téma: , |

A modulokból összelegózható telefon nem új ötlet, többen próbálkoztak már vele koncepció szintjén, illetve az izraeli Modu gyártani is kezdte, de hiába. A probléma minden esetben az volt, hogy a koncepció egyben a vállalat fejlődésének gátját is jelentette: csinálunk egy telefont, amiből mindenki csak egyszer vesz majd. Oda a profitlehetőség, ha egy jobb kijelzőért cserébe a felhasználó nem vesz új mobilt, csak egy jobb kijelzőt.

A modulos mobilok piacára a Modu-szabadalmak felvásárlásával már 2011-be belépett, tegnap pedig új irányt is bejelentő Google esetében kicsit más a helyzet. A Google-t már az Android esetében sem egészen az érdekli, hogy sok androidos készüléket vegyenek az emberek, hanem az, hogy sok androidos ember legyen. Nem szójáték ez, hanem éppen a lényeg: ha valaki egy mobiljuk vásárlásával kapun belül kerül – vesz egyetlen ilyen telefont -, onnantól kezdve a Google-nek mindegy, hogy évente, kétévente vagy ötévente cseréli – lényeg, hogy használja.

A Google haszna ugyanis sosem a mobilon van, azt akár veszteséggel is adhatják. A Google pénze abból van, hogy a telefonokon előtelepítve érkeznek saját szolgáltatásai, amikben aztán ott vannak a hirdetések.

Ez a lehető legjobb hír a moduláris mobil jövőjének: az ötlet most egy olyan gyártóval találkozott, akinek jobban érdeke, hogy minél kisebb befektetéssel a platformján maradj, minthogy minél több új telefont vegyél.