Hoaxot az érettségibe!

| kategória: szociál | téma: , |

Váry-Molnár Csaba tegnap felvetett egy remek ötletet: hoaxot kellene tenni a magyar nyelv és irodalom érettségi feladatsorába. (Sőt, a matekba is.) Persze úgy, hogy a diákok is tisztában legyenek vele: előfordulhat ilyesféle feladat.

Az ötlet annak kapcsán merült fel, hogy elkezdtünk beszélgetni a matekérettségi-ismétlős esetről. Röviden: rengetegen megijedtek (vélhetően diákok és szüleik egyaránt), miután elkezdett terjedni a neten Facebookon az Index KÉTEZERÖTÖS cikke arról, hogy a feladatsor idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt megsemmisítik az eredményeket, és meg kell ismételni az érettségit. A történetben szerintem két olyan ismeret/dolog is található, amelynek meglétéről az oktatási rendszer igazolást a diákok kezébe akkor, amikor kiállítja nekik az érettségit.

Az egyik egy cikk igazságtartamának hétköznapi gyorselemzésekor az alapvető kontextus felismerése: a forrás (hírcsárda-e vagy?), illetve a dátum (kétezeröt-e vagy?) csekkolása. Akinek ezeket nem jut eszébe megnézni, és helyette komolyan elhiszi, hogy ismételni kell, az szerintem csak bitorolja, nem pedig birtokolja az érettségijét.

A másik ilyen elem pedig Magyar Bálint. Aki nem tudja, hogy jelenleg nem Magyar Bálint az oktatási miniszter – továbbmegyek: aki nem tudja, hogy jelenleg nem létezik oktatási miniszteri poszt –, azt sem hívhatjuk érettnek. Adja magát a felvetés, hogy “Jaj, hagyjuk már. Miért kellene tudnia egy átlagembernek, hogy ki az oktatási miniszter?” Nos, ez a mostani eset maga a válasz. Pont azért érdemes minél több információval rendelkezni a mindennapi valóságról, hogy az ember ne dőljön be ilyen hülyeségeknek.

Stuart Carlson / GoComics

Egyik remek példa ez a matekérettségi-ismétlős. Egy másik területről hozott jó példa az áramcsökkentő gép. Ez utóbbi esetben alapvető fizikai ismeretek hiánya jelenti a problémát, viszont itt már nem csak pár ijedt óra a tudatlanság ára, hanem 18 400 forint. Szóval ilyesmik miatt lenne hasznos olyan hoaxot tenni az érettségibe, ami a fenti két képesség/ismeret birtokában kiszűrhető. Az áramcsökkentő gépessel például fizikából, képletek és számolási feladatok nélkül, a mindennapokban hasznos tudást mérve.

Aki pedig nem érett még eléggé, az ne kapjon érettségit. Ha nem sikerül neki, akkor legalább biztosan nem ijed majd meg, amikor kiderül, hogy meg kell ismételnie.