Ne dolgozz sokat, ne dolgozz keményen

| kategória: médiailag | téma: |

Nem általános lájfhekking formában szeretném elővenni a címben foglalt tételt, hanem nagyon is szakmailag. Alighanem mindenféle szakmákban igaz, de én persze az újságírásban hallom sokszor emberektől: milyen sokat dolgoznak, rengeteg energiájukat elviszi a munka, elképzelni sem tudják, hogyan lehetne még többet.

Nos, engem például egyáltalán nem izgat, hogy ki mennyit dolgozik, még azok körében sem, akikkel dolgozom. Sőt, ilyen értelemben a munkaidőben sem hiszek. Máris mutatom, miért.

Elég jól szemlélteti a helyzetet, főleg ha sokáig nézzük. Illik rá a fenti összes panasz: a szakember úr sokat dolgozik, a munka baromi fárasztó lehet, és mivel több keze (szerencsére) nincs, nem is nagyon tudna már többet dolgozni.

Szerintem egy normális környezetben senkit nem érdekel mennyit dolgozol. Engem legalábbis nem szokott. A teljesítmény, a végeredmény érdekel. Ha valaki egy nap alatt hozza össze azt, ami másnak 4-5 napnyi munkájába telik, akkor az dolgozzon csak egy napot. Másik oldalról nézve: egy feladat megoldására hosszabb időn át, több energiát elhasználó ember nem biztos, hogy jobb munkás. Sőt.

Szóval: egyszerűen csak dolgozz inkább jól.