archívum téma szerint: “Add new tag”

Netezés mint pótcselekvés

| kategória: médiailag, szociál, trend, web | téma: , |

Egyre több (egyáltalán nem geek) ismerősömnél veszem észre, hogy notebookkal az ölükben nézik a tévét. Nem csak a reklámokat meg a bulvárhíreket, hanem a jó és rossz sorozatokat egyaránt, meg a filmeket is. (Feltűnő kivétel persze minden gondolkodtatós filmdráma, legutóbb például a Münchennél volt ilyen látványos gépelpakolás.)

Nem egyszerűen arról van szó, hogy be van kapcsolva a gép, hanem arról, hogy amikor kicsit is elunnak egy jelenetet/riportot, akkor máris a monitort nézik. Ahogy a tanulmányozási céllal monitorba pillantásokból látom, leginkább az iWiW/Facebook páros, illetve valamilyen azonnali üzenetküldő van ilyenkor terítéken, tehát mikrotevékenységeket végeznek. Ilyen a bármikor felfüggeszthető könnyed csevegés, a Facebookon posztolás vagy ismerősök keresése, képeik nézegetése, stb. Ez valószínűleg amiatt (is) van, mert egy 1-2 percesnél hosszabb (“normál”) tevékenységbe már kockázatos belekezdeni, nehogy közben egy izgalmas tévés jelenet / fontos hír hatására félbe kelljen azt szakítani.

Mint ahogy a rádióhoz képest a tévé jóval gazdagabb eszköztárral élhet a figyelem elterelésére/ fenntartására, így van ez a tévé-web viszonylatban is. Viszont amíg rádiózás közben nem nagyon lehet (hanggal) tévézni, addig weben közösségi tevékenységet végezni remekül lehet tévénézés közben. Vagy inkább netezés közben bekapcsolni a tévét?