archívum téma szerint: “adobe”

Flash: pro és kontra (és pro)

| kategória: mobil, tech, web | téma: , , | 4 hozzászólás

Egyre érdekesebb elemekkel színesedik a Flash-háború, összefoglalom, hogy mit gondolok én a témáról. Bár személyesen voltak rossz tapasztalataim is a Flash-sel kapcsolatban, a pozitív hozadékai jóval felülmúlják a negatívokat. Erre persze lehet rögtön kontrázni egy “én nem használok Flash-t, mégis jól megvagyok” dologgal, de ez egy elég idétlen érv, tekintve, hogy kerék és számítógép nélkül is igen jól megvolt az emberiség – amíg ki nem találta őket valaki.

A Flash vélt vagy valós hátrányaival sok tanulmányt lehetne megtölteni, de mind sejtjük, hogy az Apple ellenkezése nem erről szól. Ha valóban élménybéli problémáik lennének a Flash-sel, akkor ilyen alapon a JPG fájlokat is kitilthatnák az iPhone-ról, hiszen azok is gyakran rossz minőségűek, rontják az élményt – szóval legyen minden PNG. Ami még ennél is egyértelműbben rávilágít az Apple érveinek ürügy mivoltára, az az a nyilvánvaló tény, hogy Mac-re van Flash. Ha valóban olyan csúnya dolognak tartanák, ami szétroncsolja a tökéletes felhasználói élményt, akkor simán megoldhatnának egy OS X-es tiltást. Elvégre az élmény a Macintosh esetében is kulcsszó, nem csak az iPhone-nál.

Az Adobe új kampányában olvashatunk pár érdekes Flash-tényt. Nyilvánvalóan egyetlen szempont alapján összeválogatott adatok, de a lényeget akkor is tükrözik, ha a számok nem pontosak.

  • az internethez csatlakozó PC-k 98%-án van Flash Player
  • a top100 weboldal 85%-a használ Flash-t
  • a webes videók 75%-át játsszák le Flash Player felhasználásával
  • a webes játékok 70%-a használt Flash Playert

És most jön egy hatalmas DE. Szóval a Flash elterjedt, szép (máskor csúnya), jó (máskor hibás), a fenti számok magukért beszélnek, satöbbi. De ha Steve Jobs lennék, pontosan úgy gondolnám, ahogy ő. Nehogy már a kis idióta Flash szétbombázza az App Store-ra alapuló üzleti modellemet. Szóval lehet mondani, hogy Steve Jobs emiatt gonosz vagy szemét, de aki nem védené meg hozzá hasonlóan saját álmának megvalósulását, az még talán soha nem is álmodott úgy igazán.