archívum téma szerint: “android market”

Megszűnt az Android Market, itt a Google Play

| kategória: mobil | téma: , , , , |

Bár korábban a cég első tabletjeként került a pletykákba a Google Play, végül nem hardver lett, hanem az Android Market és az Android köré épített tartalomszolgáltatások gyűjtőneve, avagy a Google iTunes-a. Ez utóbbi meghatározás áll legközelebb a valósághoz, hiszen a play egyértelműen az Apple által meghatározott irányba mozdult el, és hát ugyanazt is tudja, mint az iTunes: alkalmazásokat, filmeket, zenéket és könyveket vehetünk/tölthetünk innen. A fő különbség az, hogy nincs asztali kliens, a Google Play, ahogy a cég összes szolgáltatása, webes felületre épül.

Az átállás viszonylag váratlan volt, egy gyors bejelentés után az elmúlt órákban minden lezajlott, a weben már él a Play, az Android 2.2+ rendszerű készülékeken pedig a következő napokban aktiválódik az újítás. Magyarországon teljes valójában csak a volt Android Market alkalmazásait és játékait érhetjük el, a zenéket, filmeket és e-könyveket itthon továbbra sem játszhatjuk. (A könyvekre vonatkoztatva egyébként elég furcsa ez a play név.)

Ugyanitt emlékeztetnék rá, hogy a hírek szerint az Apple még idén felturbózza az App Store-t, állítólag a nemrég megvett Chomp használásával.

App Store vs. Android Market

| kategória: mobil, próba/tipp | téma: , , , | 16 hozzászólás

Most, hogy mindkét alkalmazásboltot használom egy ideje, úgy gondoltam, éppen itt az ideje összegezni a tapasztalatokat. Nem feltétlen a nagy igazságot szeretném letenni az asztalra, csupán azokat az érzeteket, melyeket bennem kiváltott a két appbolt. A poént már az elején lelövöm: mindkettőben sok a jó, de az App Store-t szerintem kényelmesebben, biztonságosabban lehet használni.

Mennyiség. Az App Store hivatalosan is 500 ezer alkalmazás fölött tart, míg az Android Marketről régebbi hivatalos adat van csak, most 3-400 ezer közt járhat. Na, ez az, ami nem számít. Nem számított már akkor sem, amikor az Apple-rajongók még a számra verték a mellüket, és nem számít most sem, amikor az egyre közeledő biztos előzést látva az androidosok szája nyílik meg jobban. Mindkét mennyiség beláthatatlan, emiatt egyik store sem jobb a másiknál.

Minőség. Ez a tényező viszont már számít. Az Android Marketen jóval nagyobb az ingyenes appok aránya, de ez egyben azt is jelenti, hogy több a rossz. Én is sok ingyenes alkalmazást használok, de egyértelműen azt tapasztalom, hogy inkább megéri 2-400 forintot fizetni valamiért (vagy kivárni az ingyenesre akciózós napokat), mint az ingyenes appokban kerülgetni a reklámokat és/vagy bugokat. Nagyon kevés az olyan alkalmazás, amelyik mindenféle leakciózás nélkül ingyenes, mégis odaüt. (Tehát még egyszer: van, csak kevés.)

Biztonság. Na, ez az a pont amelyiknél az App Store mindent visz, még akkor is, ha néha-néha esetleg túlzott is ez a biztonságérzet. Az Android Marketre ellenőrizetlenül kerülnek fel az alkalmazások, utólag pedig leszedik, ha rájönnek, hogy baj van. Ezzel szemben az App Store-nál előzetes a kontroll. Esetemben ez azt jelenti, hogy míg az Android Marketből történő apptelepítéshez biztonsági útmutatót tartok szükségesnek, az App Store-ból való telepítgetést – biztonsági szempontból legalábbis – válogatás nélkül ajánlom. És ez nem csak elméleti dolog, magamon is tapasztalom, hogy sokkal bátrabban próbálom ki az Apple boltjában egy-egy ismeretlen fejlesztő új szoftverét, mint Androidon. Androidosoknak ajánlom majd az Amazon Appstore-t, ha éppen megint elérhető lesz itthonról, ebből a szempontból jobb a nagy Marketnél.

Kompatibilitás. Az Android Market legzavaróbb mondata a “This app is incompatible with all of your devices” – főleg akkor, ha az ember kezében éppen az aktuálisan legnek számító androidos gép, például egy Samsung Galaxy S II van. Az App Store-ban én még nem találkoztam olyan alkalmazással/játékkal, amelyik ne futna az Apple aktuálisan legújabb gépén.

Akciók. Lehet, hogy én nem figyelek eléggé, de úgy látom, hogy iPhone-ra és iPadre jóval többször vannak jóféle leárazások, mint Androidra. Éppen ezért nem is kell mindig egy kiszemelt, de nem sürgős alkalmazást rögtön megvenni, célszerű várni az ünnepibb eseményekre. Ilyen úgyis kb. havonta van: iskolakezdés, Halloween, Black Friday, karácsony, újév, húsvét, nyári szünet kezdete, stb. Ilyenkor akár 80-90%-kal olcsóbban, netán teljesen ingyen is hozzájuthatunk a kiszemelt apphoz.

Teljesen megújul a mobilos Android Market

| kategória: mobil | téma: , | 1 komment

A korábbi ráncfelvarrásoknál sokkal komolyabb változáson megy át a mobilos Android Market, úgy is mondhatjuk, hogy teljesen átalakul. Az USA e-könyveket és filmeket is kap, de a bemutatóvideót elnézve azért mi is bőven jól járunk a többi újítással. Az új Market a következő napokban-hetekben jelenik majd meg az Android 2.2+ készülékeken. Nem kell semmit nyomni érte, magától frissülni fog.

Fizetős Android alkalmazások itthon is?

| kategória: mobil | téma: , , , |

A címben lévő mondat sajnos még mindig csak kérdés, de most az átlagosnál kicsit több okom van feltenni. Az Android and Me (is) közzé tette azt a levélként tálalt friss információt, amit az Android Market Team juttatott el nemrég az érintett fejlesztőkhöz.

A közlemény kulcsmondata: “Over the next few weeks, we’ll be adding paid apps support for additional countries.” Azaz heteken belül újabb országokból lesznek elérhetők a fizetős appok. Szóval pár hétig most izgulhatunk Magyarországért, hogy rajta legyen a Google listáján. Update: kijött a hivatalos közlemény, amely szerint mi sajnos továbbra is kimaradunk a jóból.

Ritkán indul összefogás azért, hogy fizethessünk valamiért, de nálunk ebben az ügyben még július végén indult.

A magyar Android-jegyzék

| kategória: mobil | téma: , , , | 1 komment

Magyarországról (trükközések nélkül) jelenleg csak az ingyenes alkalmazások érhetők el az Android Marketen. Bár teljesen nyilvánvaló, hogy nem vagyunk/leszünk a 10 millió androidos országa, a platform népszerűségének mindenképp jót tenne, ha a fizetős, azaz a komolyabb appok is elérhetők lennének.

Miközben már az iOS is elérhető magyar nyelven, a Google még angolul sem engedi nekünk a fizetős mobilszoftvereket a Marketen. Pedig nem kerülne túl sok munkába, hiszen a kártyás fizetés lehetősége éppen annyira elérhető technikailag itthonról, mint bárhol máshol.

Szóval e helyzet ellen indított néhány lelkes magyar Android-rajongó egy oldalt a Facebookon, melynek célja a Google figyelmének felhívása arra, hogy rengetegen akadnak Magyarországon (és Közép-Kelet Európában) akik szívesen vásárolnának alkalmazásokat az Android Marketben, ha az elérhető lenne nálunk is.

Fogalmam sincs, hogy egy maximum pár ezer kedvelőre számító oldal mekkora üzenet a Google-nek (bár néhány tippem azért lenne), viszont egy lájkolást mindenképpen megér a próbálkozás. Hajrá!