archívum téma szerint: “android”

Az Android-verziók elterjedésének sebessége

| kategória: mobil | téma: | 4 hozzászólás

Hétvégén írtam róla, hogy alig-alig terjed a legújabb Android: az Ice Cream Sandwich még mindig csak 7.1%-on áll. A Guardian csinált egy jó kis történeti grafikont, amin az látszik, hogy a legutóbbi verziók milyen sebességgel terjedtek el. Az ICS nagyon nem jól megy: a Froyo a nyolcadik hónapban már közel 60%-on állt, a Gingerbread 25 körül, míg az ICS most tart 7.1-nél. (A százalékos értékek lassabb elérésébe persze belejátszik az is, hogy egyre nagyobb bázisra érkeznek a frissítések.)

Nem a szokásos, főként fejlesztői szempontból érdekes fragmentáción kell itt keseregni, a folyamat ugyanis már olyan szinten belassult, hogy felhasználóilag tud zavaró lenni, hogy van egy háromnegyed éves verzió, amit nem tud az ember kihasználni, mert sok gyártó majd kb. engedi rá bizonyos készülékeire, amikorra a Google kiadja a még újabb változatot. És nem egy olyan manapság megjelenő készüléket is látni, ami még a korábbi verzióval kerül piacra, ami ennyi idővel az új bejelentése után szerintem kifejezetten kínos.

Örülnék neki, ha a Motorola felvásárlása sok-sok Nexus kiadását eredményezné (persze mindig friss Androiddal és gyors frissítésekkel), hátha akkor leesne a többi gyártónak is, hogy ennél azért kicsit elkényelmesedtek, ami nagyon rossz helyre vezet.

Mobilos fejlesztések – iOS vs. Android vs. Windows Phone

| kategória: mobil | téma: , , , | 4 hozzászólás

Legutóbb decemberben posztoltam a fejlesztők preferenciáiról, most pedig itt az IDC-Appcelerator páros legfrissebb eredménye a témában. Az iPhone és az iPad iránti vágyakozás lényegében stagnál (előbbi kicsit gyengébb, utóbbi kicsit erősebb a tavaly ilyenkori adatnál), az androidos mobilokra és táblákra fejlesztést viszont egyre kevesebben tartják fontosnak. Önmagában nem is a jelenlegi eredmény érdekes, hanem az iOS-Android platformok között, telefonos és táblás fronton is kinyílni látszó olló. Most éppen kívánatosabb a HTML5-ös, mobilbarát webre fejlesztés, mint az androidos táblák világa.

Az Android ereszkedése valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy a legújabb, októberben bejelentett verzió például közel fél év elteltével még mindig csak a gépek 1.6%-án fut, ennél még a több mint 2 éve bejelentett Éclair is négyszer népszerűbb, illetve ott van még a Froyo és a Gingerbread is. És akkor még nem vettük a megannyi kijelzőméretet és -felbontást, processzorsebességet és RAM-mennyiséget, amelyekhez optimalizálni kellene.

A grafikon szereplői közül említésre méltó még a Nokia beindulása miatt a fejlesztők körében újra érdekessé váló Windows Phone. Bár most épp emelkedőben van a 40%-os kék vonal, továbbra is kérdéses, hogy van-e elég erő az áttöréshez a Microsoft platformjában.

Megszűnt az Android Market, itt a Google Play

| kategória: mobil | téma: , , , , |

Bár korábban a cég első tabletjeként került a pletykákba a Google Play, végül nem hardver lett, hanem az Android Market és az Android köré épített tartalomszolgáltatások gyűjtőneve, avagy a Google iTunes-a. Ez utóbbi meghatározás áll legközelebb a valósághoz, hiszen a play egyértelműen az Apple által meghatározott irányba mozdult el, és hát ugyanazt is tudja, mint az iTunes: alkalmazásokat, filmeket, zenéket és könyveket vehetünk/tölthetünk innen. A fő különbség az, hogy nincs asztali kliens, a Google Play, ahogy a cég összes szolgáltatása, webes felületre épül.

Az átállás viszonylag váratlan volt, egy gyors bejelentés után az elmúlt órákban minden lezajlott, a weben már él a Play, az Android 2.2+ rendszerű készülékeken pedig a következő napokban aktiválódik az újítás. Magyarországon teljes valójában csak a volt Android Market alkalmazásait és játékait érhetjük el, a zenéket, filmeket és e-könyveket itthon továbbra sem játszhatjuk. (A könyvekre vonatkoztatva egyébként elég furcsa ez a play név.)

Ugyanitt emlékeztetnék rá, hogy a hírek szerint az Apple még idén felturbózza az App Store-t, állítólag a nemrég megvett Chomp használásával.

100 fizetős androidos alkalmazás ingyen

| kategória: mobil | téma: , | 1 komment

Amikor még a simán csak telefonnak hívott, és leginkább annak is használt telefonom volt, akkor ismertem meg a GetJar nevű oldalt, ahonnan sokszor töltögettem a jó kis javás játékokat. Időközben a javások kora lejárt, most főleg az androidosok futnak náluk is, így ezekből adnak ingyen 100 amúgy fizetős, nem rossz alkalmazást. Érdemes szétnézni a kínálatban, vannak értékes darabok.

Aki nem szeretné végigböngészni a listát, annak próbáltam kiválogatni a javát. Már csak ezekkel is bőven boldog lehet az androidos karácsony. (Telepítésükhöz előbb a GetJar appot kell letölteni a mobilra az m.getjar.com címről, ehhez a beállítások alkalmazásos részénél engedélyezni kell a külső forrásokból való telepítést.)

Pár ajánlott játék

Néhány érdekesebb, érdemesebb név a nem játékokból

Mobilos fejlesztések – iOS vs. Android

| kategória: mobil, trend | téma: , , | 1 komment

A Flurry analitikai megoldásával 55 ezer cég 135 ezer alkalmazását figyeli, melyből 50 ezer projekt/app indult idén. Ezeket megvizsgálva kiderült, hogy hiába emelkedik elképesztő sebességgel az androidos mobilok száma, a fejlesztőket továbbra is inkább az iOS hozza lázba. Az év második negyedévében sokat vesztett az Android, azóta pedig leginkább stagnál.

Az ok a Flurry szerint a két platformra fejlesztett appok pénzügyi eredményességében keresendő (amelynek persze szintén vannak okai): miközben egy alkalmazás 1 dollár bevételt generál iOS-en, ugyanannyi idő alatt Androidon átlagosan 0.24 centet.

Hosszabb távon jobb pozícióban látszik az Android: az IDC nyári felmérése alapján a platformok fejlesztői prioritásának sorrendje iPhone (91%), iPad (88%), androidos mobil (87%), androidos tábla (85%) és HTML5-ös mobil web (66%) – elvben tehát sokan nyitottak az Androidra is, de a projektek egyelőre elsöprő többségben iOS-re valósulnak meg.