archívum téma szerint: “bank”

Mennyiért netbankolhatunk?

| kategória: web | téma: , | 8 hozzászólás

A legfrissebb kutatási adatok szerint a lakossági folyószámlával rendelkezők 43 százaléka vesz igénybe internetbanki szolgáltatást. A HVG cikke jól körbejárja a témát, egy dologra azonban nem térnek ki, ez pedig a netbankolás havonta fizetendő díja. Körbenéztem hát a legfontosabb itthoni bankoknál, melyik mennyire tekinti “alkotmányos alapjognak” azt, hogy hozzáférjünk számlánkhoz az interneten. Magyarul a legnagyobb összegeket kerestem ki, amiket még el mernek kérni a netbankolásért.

Az összehasonlításhoz mindenhol az “alap” számlacsomagot vettem figyelembe, azaz amelyiket mindenféle különös feltétel nélkül minden 18. évét betöltött magyar állampolgár választhat. Jó hír, hogy bizonyos csomagjaihoz mindegyik említett bank kínál díjmentes netbank-elérést, így ezt-azt vállalva mindenhol használhatjuk akár ingyen is a szolgáltatást.

További, legtöbbször elkerülhetetlen elemet jelentenek azon SMS-ek díjai, melyek a netes felületre való belépéshez, illetve az ottani tranzaktáláshoz szükséges egyszeri kódokat tartalmazzák. A jelszó SMS-eket mindegyik vizsgált bank díjmentesen biztosítja, kivéve az  OTP-t. A legnagyobb magyarországi pénzintézet a Vodafone hálózatába 10, a T-Mobile számaira 11, telenoros előfizetőknek pedig darabonként 13 forintért küldi a jelszó üzeneteket. A havi 10 SMS feletti üzenetek díját a bank 2011. március 31-ig elengedi. (Frissítés: kiderült, hogy az első 10 SMS is ingyenes, a 10 db felettiek díjkedvezményének fennmaradása pedig majd az idei teljes évre számolt inflációtól, illetve érzésem szerint a különadótól is függ.) Az UniCredit a visszavonásig érvényes akció keretén belül egyetlen jelszó SMS (amúgy 29 forintos) díját sem számítják fel.