archívum téma szerint: “biztonság”

Bízol bennem?

| kategória: tech | téma: |

Az egyfunkciós SÜN!-tamagocsi hozzászólásai közt merült fel a téma: jó lenne-e, ha minden alkalmazáshoz mellékelnének forráskódot?

Azzal tökéletesen egyetértek, hogy a legnagyobb biztonsági kockázatot az ész nélkül működő júzer jelenti. De rögtön hozzá is tenném, hogy ezen _semmit_ nem segítene, ha mindennek ki lenne rakva a forráskódja, mert az átlagjúzer már ezt a mondatot sem érti, nemhogy magát a forráskódot.

Mint ahogy a boltban sem ellenőrzöd saját minilaborral minden kajáról, hogy fogyasztható-e, és milligrammra pontosan stimmel-e az összetevők című felsorolása, ugyanilyen nevetséges lenne – szerintem – ugyanezt alkalmazásoknál megtenni.

Megbízol bizonyos helyekben, amikről feltételezed, hogy nem tesznek eléd romlott kaját/alkalmazást. Aztán van olyan, hogy tévedsz, és belehalsz az ételmérgezésbe – ugyanígy megjelenhet egyszer még egy megbízhatónak tűnő gyártó/webszájt letöltései közt is egy fertőzött elem.

Mégis: ha nem lenne a mindennapokat segítő, ésszerű mértékben alkalmazott általánosítás, akkor kb. azzal telne el az egész nap, hogy a buszra felszállás előtt ellenőriznénk, rendben vannak-e a kerekei, vagy nem vágta-e el senki a fékvezetéket; az ebéd előtt elkérnénk az étterem vendégkönyvét: nem írta-e bele valaki tegnap óta, hogy romlott volt a második fogás; bevásárláskor gyorstesztet végeznénk minden élelmiszeren, majd lemérnénk, hogy valóban 480 gramm a savanyú uborkás üveg töltőtömege, vagy át akarnak vágni a mocskok 17 grammal; közben meg sietnénk haza, hogy még legyen időnk ellenőrizni az aznapi 2 letölteni kívánt program forráskódját.

Ha így lenne, akkor Vackornak a kettő bében már lenne programozási alapismeretek című tárgya, hetedikben már megkapná mindenki az élelmiszermérnöki diplomát, tizedikre pedig villany- és autószerelő oklevéllel is gazdagodnának a diákok.

De maradjunk talán inkább az ésszerű (!) általánosításoknál, ami miatt bár néha bajba kerülünk, de legalább gyakorlati dolgokról beszélhetünk. Az a júzer pedig, aki tűzfal és antivírus, valamint ész nélkül töltögeti le a hangulatjel-pakkokat, az megérdemli, hogy kettőből három vírusos legyen.

Adatvédelmi ombudsman Firefoxra

| kategória: web | téma: , |

Az üldözési mániásoknak nélkülözhetetlen, a kíváncsiakra kíváncsiaknak pedig hasznos Firefox-kiegészítő a Ghostery. A plugin megmutatja, hogy milyen alkalmazások kezdenek rólunk adatokat gyűjteni akkor, amikor megnyitunk egy adott oldalt. Az általa is ismert (jelenleg 135) alkalmazás közül a vonatkozókat egy kis buborékban mutatja, ami kattintásra zárul – vagy akár meg is adhatjuk, hogy a szájton töltött x másodperc után automatikusan eltűnjön.

STOP az online zaklatásnak

| kategória: szociál, web | téma: , , |

Végre az EU nem (csak) azon gondolkodik, hogyan lehetne hatóságilag elfojtani a káros tartalmakat és felhasználókat, hanem a feladat mellékhatások nélküli képtelenségét felismerve a webtudatosságra bíztat. Mégpedig videóval az EUtube-on.

Az egyik legfontosabb tanács, a kampány oldalának első javaslata, mely a 12 évesek mellett néha 42 éves gyerekeknek is meglepően új és hasznos: ne válaszolj olyan üzenetekre, amiket bosszantó vagy zaklató céllal küldtek.

Jön az ingyenes Microsoft-antivírus

| kategória: tech | téma: , , , , |

A kód neve: Morro. Ilyen címen fut ugyanis a Microsoft jövő év második félévében piacra kerülő, ingyenes antivírus-szoftvere.

A Morro a cég jelenlegi, fizetős Windows Live OneCare-jét váltja majd, melynek éves díja 10 ezer forint körül van (49,95$). Elsőre szimpla marketing fogásnak tűnik, ám jobban belegondolva valós előnyökkel járhat ingyenesség, mely mellett azért döntöttek, mert ezzel is szeretnék csökkenteni a jelentős fertőzöttségi rátát. Ha egy újabb (valamilyen szinten biztosan hatékony) ingyenes vírusirtó kerül a piacra, akkor valamelyest csökkenhet a jelenleg fertőzött gépek száma. (Főleg akkor, ha majd MSN-nel és/vagy IE-vel egy letöltési csomagba is pakolják.) Ezáltal pedig legalább néhány alkalommal kevesebbszer hangzik el majd a “hülye Bill Gates” mondat az ideológiailag általában nem eléggé képzett, és sehogy nem védekező géptulajdonosok szájából.

Az antivírus-program XP-re, Vistára és Windows7-re is optimalizálva lesz.

A CNET-nek nyilatkozó Joris Evers, a McAfee szóvivője úgy véli, hogy a Morro nem más, mint az alig 2 százalékos piaci részesedéssel bíró OneCare kudarcának beismerése.