archívum téma szerint: “blogszolgáltató”

A nagy töltésteszt 2008 – blogok és blogszolgáltatók

| kategória: próba/tipp, web | téma: , , | 9 hozzászólás

Nincs is annál idegesítőbb az internetezésben (erről persze lehetne vitatkozni), mint amikor lassan töltődik be egy oldal. A Royal Pingdom legfrissebb eredményei szerint a 100 legjobb/legnépszerűbb blogból mindössze 26 olyan van, amelynek betöltési idejével meg lehetünk elégedve. Nézzük, mi a helyzet a magyar oldalakon!

A Royal Pingdom szerint a betöltéskor 500 KB-nál kevesebbet fogyasztó oldalak az optimálisak, így én is ezt fogom lélektani határnak tekinteni.

Blogok

Bár a 100 legjobbnak minősített magyar blogot nem elemzem végig, de a 10 kategória első helyezettjét nézzük azért meg. Sajnos a helyzet nem túl szívderítő.

Ingyenpia 305,4 KB
Onlinemarketing 414,7 KB
miafene.hu 516 KB
Judapest 762,8 KB
Hajdú Tamás 841,4 KB
Serbia Insajd 979,9 KB
Kocka 1311,9 KB
Konzervatórium 2067,6 KB
Basahalom Boulevard 2083,5 KB*
Ízbolygó 2616,9 KB

A magyar eredmények a külföldinél sajnos nem sokkal jobbak. Az idei 10 legjobbnak kikiáltott blog közül mindössze kettő olyan van, amely főoldalának megnyitása 500 KB-nál kevesebb letöltéssel jár. Az örvendetes, hogy az elvárásoknak megfelelően a kettő közül az egyik az Onlinemarketing blog, aminek ugye finoman szólva is illik optimalizálva lennie. De hát örülhetünk és egyben gratulálhatunk is, mert valóban jól teljesített.

A kép(méret)ek optimalizálása, netán a címoldali képek mennyiségének csökkentése javíthat az eredményen. Az Ízbolygó gasztroblogként persze nehéz helyzetben van, mert jellegéből kifolyólag sok nagy és éles kép kell bele. Viszont ha a címlapon a 10 legutóbbi bejegyzés helyett csak 5 látszódna, netán nem az egész poszt lenne kint mindig, csak mondjuk csak az első képig (utána tovább link), az is sokat segíthetne.

[update: a Basahalom Boulevard meglépte, amit megkövetelt a haza. Az eredmény: 450,9 KB. És a Serbia Insajd is, 475,7 KB. Ezért már érdemes volt megírni ezt a posztot.]

A 2 mega fölötti eredmények azért kicsit rémisztőek. Ilyesmire a Pingdom által vizsgált 100 blogból is csak összesen 7 vetemedett.

Blogszolgáltatók

Úgy tűnik, a blog.hu minden értelemben a legnagyobb magyar blogszolgáltató. A címlapja sokszor érezhetően sokáig töltődik, erre nem cáfol rá a teszt eredménye sem. A tesztben a 4 legfontosabb magyar, nyílt rendszerben működő blogszolgáltatót vizsgáltam. (A Nolblog sajnos rendre mérhetetlen adatokat dobott, így nem szerepel a listában.)

buzz! 326,7 KB
Blogter 415 KB
Freeblog 895,2 KB
blog.hu 1124,9 KB

A számok láttán az a kérdés, hogy vajon melyik szolgáltató találja meg címlapján a megfelelő mennyiségű tartalom és az optimális betöltődési idő egyensúlyát.

Igaz, hogy a blog.hu lassan tölt, viszont cserébe sokat. Mondjuk számomra már túl sok dolog is van a címlapon. Kb. olyan, mint amikor egy újságíró azt hiszi, hogy akkor jó, ha mindent leír egy cikkbe, amit tud – nem figyelve a terjedelem élvezhetőségi korlátjára.

A buzz!-on viszont kevés tartalom van, bár ízlésesebben és praktikusan elrendezve, mint a Blogteren. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy a Blogter éppen nagy megújulás előtt áll.

Nektek van valamilyen extrém blogbetöltődős tapasztalatok?

(A tesztet 2008. november 5-én, 23 óra és éjfél között végeztem.)