archívum téma szerint: “céges mobil”

Miért adjunk céges laptopot, mobiltelefont és GPS-t?

| kategória: mobil | téma: , , , , | 1 komment

A USA TODAY-ben közölt kutatási eredmény szerint – az USÁ-ban – az alkalmazottak jelentős része saját maga szerzi be a munkához (is) használt eszközeit.

Érdekes (legalábbis itthonról nézve), hogy az amerikai alkalmazottak leginkább laptopot (59%) vagy okostelefont (56%) kapnak a cégtől. A mobiltelefonjaiknak már csak negyede (24%) céges, a többi saját vételből származik.

Magyar kutatási eredményeket nem találtam, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy nálunk a mobil vezet, okostelefont már jóval kevesebben kapnak. Laptopot pedig szerintem alig néhány százaléknyi munkavállaló kap a munkaadójától – annak ellenére, hogy egyre több munkakörben lehetne kihasználni a mobil számítástechnika előnyeit.

A saját eszközök kockázata

A dolgozó kényelme mellett lenne itt még egy másik szempont is, ami leginkább a laptopoknál jelenthet nehézséget. Ha a cég beszerez mondjuk 50 darab laptopot X gyártótól, akkor egyrészt olcsóbban is kapja, másrészt informatikai szakembereit felkészítheti a gyártó eszközeinek maximális ismeretére. Ugyanaz a gyártó, nagyjából ugyanaz az operációs rendszer, beállítások, stb. Ráadásul az “ugyanaz a gyártó” valószínűleg nem az itthon 80 ezer forintért kapható 15,4″-esek kétes minőségét jelenti.

Ha mindenki saját, munkára is használt eszközt vesz, akkor azokba egyrészt semmilyen bejárása nincs a céges informatikusoknak, másrészt, ha például külön meg is kérik őket rá: lehet, hogy 20 gyártó 30 típusával kell szembesüljenek. Más-más oprendszerekkel, más-más beállításokkal. Ez pedig már biztonsági kockázatokat is felvet, a (részleges) távmunka terjedését pedig rendesen akadályozza.

Az amerikai, közel 60%-os céges munkalaptop-beszerzési arány persze elég jó. De valószínűleg pár millió dollárt spórolhatnának az amerikai cégek azon (már középtávon is), ha általuk felügyelt eszközöket adnának a munkavállalók kezébe.