archívum téma szerint: “coospacextra”

CooSpaceXtra: megosztás a felsőoktatásban

| kategória: szociál, web | téma: , , , |

A CooSpace nem más, mint bizonyos egyetemek tanulmányi rendszeréhez kapcsolódó kooperációs tér, amely elsősorban az oktatási tevékenységet segíti. Például lehetőség van benne arra, hogy az oktató elhelyezze az előadás anyagát, megoszthassa az arról készült videót, és ezt természetesen mindenki keresztbe-kasul véleményezheti, projekt szintjén együttműködhetnek, stb. Mindezt persze az intézményen, és sokszor csak a kurzust felvevők körén belül.

A CooSpaceXtra ennek kiterjesztett, az összes CooSpace-t használó felsőoktatási intézményt összekapcsoló közösségi színtere. Ez bővült most néhány új funkcióval.

  • Ismerősök keresése a saját intézmény és más intézmények regisztrált hallgatói között.
  • Minden felhasználó saját személyes színteret kap, ahol webes fotóalbumokat, fájltárakat, fórumokat hozhat létre, és tetszőlegesen megoszthatja azokat. A személyes színtereken keresztül mindenki bemutatkozhat.
  • Minden CooSpaceXtra felhasználó lehetőséget kap zárt vagy nyitott közösségi színterek létrehozására, ahol az együttműködés szintje a közösség tagjai között szabályozható (fotóalbumonként, fájltáranként, fórumonként külön-külön is), így a közösségi színtereket valóban közösen lehet továbbépíteni. Ezek a színterek a közös érdeklődési körrel rendelkezők, baráti társaságok számára, illetve rendezvények szervezéséhez adnak egyszerűen használható eszközöket.
  • A regisztrációt követően 10 GB-nyi webes levelezési lehetőség + 25 GB tárhely áll rendelkezésére az Windows Live szolgáltatásain keresztül.

Tulajdonképpen Facebook-szerű megoldások (személyek, csoportok, oldalak), illetve a Windows Live Hotmail és a Windows SkyDrive szolgáltatásainak egyetemiesített felhasználásáról van szó. Lehet, hogy túl sok innovativitás nincs benne, de higgyük csak el, nagy szintlépésről van szó a magyarországi felsőoktatásban.

Nekem az kifejezetten tetszik, hogy intézmények fölötti dologról van szó, mert nagyon sok helyen ott bukik el mindenféle jóság, amikor az egyetemi informatikusok túl sok beleszólást kapnak a rendszer alakításába-szabályozásába. Ráadásul jól kiütközik rajta a bolognai rendszer egyik (ha nem az egyetlen itthon megvalósított) tulajdonsága, miszerint a hallgatót kezeli egységként, nem pedig az intézményt.

A CooSpaceXtrát jelenleg a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola és az ELTE Társadalomtudományi Kara használja, de a fejlesztők hírlevele szerint több új intézmény bekapcsolódása is várható a közeljövőben.

(Nem mellesleg a 2009. június 15-én élő regisztrációval rendelkezők között 5 ottalvós Sziget bérletet és 10 napijegyet sorsolnak ki.)