archívum téma szerint: “docs.com”

Facebook + Microsoft = Docs

| kategória: szociál, web | téma: , , , | 1 komment

Dave Girouard, a Google vállalati megoldásokért felelős elnöke még tavaly november közepén tett egy elég határozott kijelentést, miszerint 2010-ben már leváltható lesz a Microsoft Office. Ez a Dave fiú nyilvánvalóan már akkor tudott valamit saját házuk tájáról, például azt is előre “sejthette”, ami az elmúlt héten történt: gyorsabb és  funkcionalitásában a teljes értékű irodai programcsomagokhoz valamivel közelállóbb lett a Google Docs.

Girouard persze nem gondolta már tavaly sem, hogy a Google vinne mindent, még a Microsoftnak is adott esélyt, ha időben beindítják az onlájn office-os rakétákat. Most ezt tervezik, viszonylag váratlan formában. Váratlan, de annál logikusabb módon: a Facebookkal együttműködve. A Docs.com az Office 2010 alapjain működik majd, a sikerhez szükséges kulcs pedig a Facebook sok száz milliós felhasználói bázisa lehet – a kollaboráció ugyanis FB-júzerek közt működik majd.

Amíg a Google Docs használatát (és létét) még mindig magyarázgatni kell a nem túl geek ismerősöknek (“Tudod, ha belépsz a Gmailbe, akkor ott a bal felső sarokban van olyan, hogy dokumentumok…”), addig igen jó esélyei vannak egy facebookos, egyszerűsített ofisznak. Ha elég jól integrálják a Docs-ot a Facebookba, akkor szinte biztos, hogy az online doksiszerkesztés területén eddig teljesen járatlan felhasználók milliói mozdulnak majd rá. Talán nem is jut majd eszükbe, hogy korábban miért nem szerették volna dokumentumaikat online tárolni. És tényleg: miért is?