archívum téma szerint: “e-könyv”

Amazon Prime: valami itthon is elkezdődött?

| kategória: tech | téma: , , |

Két olyan dolgot csináltam meg az imént, ami korábban sosem mentek. Néhány havonta megpróbálkozok velük, meglepődtem, hogy most sikerültek.

Egyrészt elindítottam a 30 napos Amazon Prime próbatagságomat. A gyakorlatban ennek sajnos összesen annyi értelme van, hogy megtörtént, illetve ott díszeleg a felhasználói fiókom bal felső sarkában a Prime logo.

A prájmság elvileg azzal jár, hogy évi 79 dollár ellenében korlátlanul válogathatok a Prime rendszerbe bekerült filmek és tévésorozatok közül, valamint havonta egy könyvet leszedhetek a Kindle-re. (A könyvet bármeddig olvashatom, egy hónap múlva sem jár le, csak akkor már egy újabbat is letölthetek.) De a területi korlátozások java továbbra is érvényben van, hiszen a szolgáltatás keretében ingyen nézhető filmek közül többre is ráböktem, de mindre azt írta, hogy csak az USA területén nézhetném meg őket. A könyveknél is hasonló a helyzet, a három-négy kipróbál közül egyiknél sem látom az ingyenes letöltési lehetőséget.

A másik érdekesség az, hogy elkezdtem használni a korábbi tapasztalataim szerint itthonról szintén nem működő Amazon Cloud Playert. Egyelőre csak a saját zenék feltöltésére és mindenféle eszközökön hallgatására van mód, a vásárlás a fent említett területi korlátozás miatt nem működik, még a nulla dollárba kerülő zenéknél sem.

Gyakorlati haszna tehát egyelőre nagyon kevés van ezeknek a dolgoknak, viszont nyilvánvalóan nem véletlen sikerült most egyáltalán a regisztrációig eljutnom a fenti szolgáltatásokban. Úgy tűnik, a Kindle Fire nemzetközi rendelhetősége és az Amazon Appstore kinyitása is jóval túlmutat önmagán, azt jelzi, hogy az Amazon talán még idén szélesebbre tárja a kapuit a digitális tartalmak (könyvek, zenék és filmek) terén.

A tankönyvek e-jövője

| kategória: tech, trend | téma: , , , | 4 hozzászólás

A közoktatásban a szülők által kifizetendő ár, a felsőoktatásban pedig az eredeti-fénymásolt törésvonal jelenti a problémát, már ami a tankönyveket illeti. Az USA-ban a Barnes & Noble kezdeményezése után az Amazon is beszállt az e-tankönyvek kölcsönzésének bizniszébe. A Kindle-re kölcsönzés rengeteg előnnyel rendelkezik, nézzük a fontosabbakat:

  • a nyomtatott verzió megvásárlásához képest 60-80 százalékos megtakarítás érhető el,
  • például azáltal, hogy a könyveket még e-formában sem kell megvenni, csak igény szerint 30-360 napra kikölcsönözni – tehát akár egyetlen vizsgaidőszakra;
  • a könyvek az amazonos e-könyvolvasó mellett asztali gépen és mobilon is elérhetők;
  • a kölcsön print tankönyvvel ellentétben az e-könyvbe teljes nyugodtsággal lehet jegyzetelni,
  • a jegyzetek pedig a kölcsönzési idő után is megmaradnak, örökre.

Ilyenkor persze mindig az merül fel elsőként az emberben, hogy jó, de ez az USA, mikor lesz ilyesmi itthon. Merthogy lenni biztosan lesz, tényleg csak idő kérdése. És az idő lerövidítésére S4ndortól olvastam eddig a legjobb ötletet. Ő az új közoktatási törvényben kötelezné a tankönyvkiadókat, hogy mostantól megjelenő kiadványaikat e-könyv formátumban is elérhetővé tegyék. Ezután persze még mindig rengeteg megoldandó dolog lenne, de az biztos, hogy már jó úton lennénk.

E-könyvesboltok: webalapúval jön a Google, nyit az SFportal

| kategória: tech, web | téma: , , | 4 hozzászólás

[keresztbeposztolva itt: olvaso.tsabeeka.hu]

A Wall Street Journal riportja szerint az USA-ban még idén (legjobb esetben karácsony előtt), világszerte pedig jövő év első negyedévében nyílik meg a Google Editions nevet viselő e-könyvesbolt.

Hardvert olyannyira nem adnak ki hozzá, hogy nemcsak a Google-fiókunkhoz kapcsolt könyvesbolt, de a könyvek is webalapúak lesznek. Így rögtön értelmét vesztette minden formátumkérdés, alaposan felértékelődik viszont az olvasók netkapcsolata. A bárhol olvasáshoz a 3G képesség, hacsak nem lesz valamiféle offline mód is a Google könyvesboltjában.

A magyar nyelvű olvasókat ez egyelőre nem nagyon fogja érinteni, legalábbis nem hinném, hogy az első időkben a Kindle Store-nál nagyságrendekkel több magyar tartalom lesz majd a G-boltban. Annál több lesz viszont az éppen ma indult SFportal E-bookban. Ez az “első olyan magyar e-könyv vásárló és letöltő szolgáltatás, ahol komplett sci-fi regényeket és antológiákat lehet megszerezni”. Ráadásul a Mikuláshoz köthető akcióban az első hét kötetet egyben rendelve 4500 forintért, és ne feledjük, az .epub mellett Kindle-kompatibilis .prc formátumban is adják a könyveket. Én már javában gondolkozom a befektetésen, mert ennyiért tényleg ajándék, ráadásul egy szimpatikus kezdeményezésről van szó.

Az e-könyves helyzet fokozódik

| kategória: tech | téma: , , , | 7 hozzászólás

Kb. 2008 óta mindig elhangzik, hogy az aktuális év lesz az e-könyvek éve, amikor majd margarin helyett is e-könyvet teszünk a kosárba. Azt hiszem, így novemberben kijelenthetjük: még az idei év sem ilyen. A karácsonyi szezon azonban már igen gyanús, valami nagyon készül. Nem állítom, hogy most hirtelen bekövetkezik a margarinos esemény, de valami beindulni látszik, még itthon is.

Világszerte a lélektani határon áll az e-könyvolvasók ára. Gondolok itt például az egyik legkomolyabb gépre: az Amazon Kindle 139 dollárba kerül, ami ráadásul Magyarországon is 160 dollárra (kb. 32 ezer forintra) jön ki, mivel az Amazon magára vállalja a járulékos költségek jelentős részét (vám + ÁFA). Ez az összeg pedig már sokakat komolyan elgondolkodtat. (Nem reprezentatív, de az elmúlt napokban Twitteren is elszaporodtak a Kindle-vásárlást jelző magyar twittek, illetve a Google Trends nemzetközi vonala is egyértelmű irányba mozog.)

Szerintem olvasáshoz praktikusabb a könyvolvasó, de a célra a táblagépeket preferálóknak jó hír, hogy a 150-220 ezres iPad és a Galaxy Tab után feltűnt egy sokkal barátságos árcédulával ellátott minőségi újdonság, az Archos 70, amely modellszáma egyúttal a hazai árplafonjára is utal (persze ezresekben). Keresem a trükköt az androidos masinában, de sem a specifikációban, sem a videótesztben nem nagyon találom, így elég jó vásárnak tűnik. (Vonatkozó színvonalas szoftverből sincs hiány Androidon, elérhető a Kindle, az Aldiko, az FBReader, a Kobo, a Nook, stb.)

A bestseller listákat 1935 óta publikáló New York Times bejelentette, hogy jövő év elejétől immár az e-könyveket is rangsorolja, csakúgy, mint a Los Angeles Times vagy a USA Today. Mindezt azért teszik, mert több nagy kiadó is jelezte: eladásaik több mint 10 százalékát már e-könyvek teszik ki. Az NYT közleményében szereplő adat szerint a tavalyi év első kilenc hónapjában mért 105.6 millió után az idei év hasonló időszakában már 304.6 millió dollárt költöttek e-könyvekre az amerikaiak.

Itthon a Galaktika magazin két novellával már be is indította e-könyvesboltját, de az SFportal is nagyon készül egy napokon belül várható nyitásra. Bár nem e-boltos hírmorzsa, de magyar vonatkozású: úgy hallottam, hogy az egyik hazai webes-könyves fellegvár, a Moly környékén is várhatók e-könyvekkel kapcsolatos apróságok.

Jönnek a magyar e-könyvek

| kategória: marketing/pr, tech | téma: , , | 2 hozzászólás

Az e-könyvek iránt érdeklődők fellélegezhetnek, beindulni látszik a magyar piac is. A Sanoma online könyváruháza, a Polc.hu ugyanis nyáron megkezdi a magyar nyelvű e-könyvek forgalmazását.

Nem ám egy-két címről van szó, a  Polc több ezer magyar nyelvű e-könyvvel nyit majd.  Az elektronikus könyvek, digitális védelemmel ellátva, ePub formátumban lesznek letölthetők. Hogy melyik kiadók könyveiről van szó, azt egyelőre nem tudni, a Sanoma csak annyit tett közzé, hogy “számos magyar könyvkiadóval” szerződtek már le.

Amikor a Polc indulásakor posztoltam, jött olyan komment, amely kétségbe vonta, hogy az Alexandra mint nagyker könyvbázisán érdemes lenne a Sanomának külön boltot nyitnia. Egyre inkább az derül ki: igen. Így igen.

[A poszt szerzője a Sanoma Budapest Zrt. munkatársa.]