archívum téma szerint: “egészség”

Geektorna

| kategória: tech | téma: | 4 hozzászólás

A HP tanácsa alapján 30 percenként elnézek a monitorról 1 percig egy távolabbi tárgyra, vagy felállok, iszok egy pohár vizet. A 30 percek méréséhez a Simple Timer Firefox-kiegészítőt használom. Ezt (a jobb gomb, Count down… pontban) be lehet úgy is állítani, hogy ne kelljen mindig kézzel indítani, hanem mindig újrakezdje a 30 perces visszaszámlálást, aminek végén csak egy nem túl zavaró popupban figyelmeztet arra, hogy letelt az idő.

Szakemberek szerint az a megfelelő betűméret, ami a szokásos monitor-szem távolságból még éppen olvasható legkisebb méret háromszorosa. A bemérés legegyszerűbb módja az, ha háromszor olyan messze ülsz a géptől, mint most, amikor ezt olvasod. Ha még mindig el tudod olvasni, akkor jól van beállítva.

A Mayo Clinic oldalán 9 gyakorlatot is megadnak, én ezek közül kettőt alkalmazok. Az egyik az ujjak, a másik pedig a hát, ezzel együtt a kezek nyújtása.

Az ujjak esetében 10-10 másodpercig kell a fenti állapotokat megtartani, míg a háttorna (két oldalra) 15-15 másodpercig tart. Mivel ez összesen 50 másodperc, pont elvégezhető a távolra fókuszálás 1 perce alatt.

Ajjaj

| kategória: mobil, tech | téma: , |

Most olvasom a technline-on, hogy

az SMS-ezés szokatlan terhelést jelent az alkar és a kézfej számára, ugyanis a kéz természetellenes tartása miatt a vér nem a megszokott módon áramlik az érintett területekhez. Az angol RSI Associations szakértői mindezt egy olyan motor példájával illusztrálják, amelyik forog, de közben nem kap kenőolajat. Talán nem meglepő ezek után, hogy 1-2 év folyamatos SMS-ezés (ez úgy napi 40-nél több szöveges üzenetet jelent) után meglehetősen kellemetlen tünetek jelenhetnek meg, például zsibbadó kar, dagadó és gyulladt ujjak. Hogy mennyire nem kitalált problémáról van szó, azt jól példázza, hogy az elmúlt évben több mint három millióan fordultak orvoshoz Angliában, ilyesfajta problémákkal.

Nem túl szívderítő magamra nézve.